- Hamar skal få nytt sykehus

- Det skal bygges nytt sykehus på Hamar. Det sa helseminister Sylvia Brustad da hun feiret helsereformen i dag. På den måten vil helseminister Sylvia Brustad legge debatten om nytt sykehus på Hamar død.

 

Sylvia Brustad
Foto: Anne Lognvik / NRK

- Både statsministeren og jeg har lovet et nytt sykehus på Hamar og det kommer til å komme, sier Brustad til NRK.

 

Ikke smart med nytt sykehus

Opplandspolitikere og folk i Elverumsregionen har påpekt at det ikke er spesielt smart å bruke penger på nytt sykehus i Hamar.

De mener det er mer lønnsomt å bruke penger på de sykehusene som allerede er i Elverum, Gjøvik og Lillehammer. Det er ikke Brustad enig i.

- Det er nød nok til å ha sykehus alle steder, og den som har vært i nærheten av Hamar sykehus ser at det er for gammelt.

Vil heller ha sentralsykehus

Heller ikke brukerorganisasjonene er for bygging av nytt sykehus på Hamar. De vil nemlig heller at et større sentralsykehus, sier Ragnhild Myklebust, som sitter som medlem av Brukerrådet i Sykehuset Innlandet.

- Jeg tror alle med kreft og andre kroniske lidelser heller vil reise litt lenger hvis de visste at de da fikk den beste behandlingen.

Før var det Fylkeskommunen som hadde ansvaret for sykehusene. De slet med store underskudd i sykehussektoren og at de aldri ble helt enige om hvilke sykehus det skulle satses på. Valgene ble ofte gjort ut fra hvor fylkespolitikerne selv bodde.

Regioner

Da det ble bestemt at staten skulle overta sykehusene, ble det delt inn i regioner. Helse Øst fikk ansvar for Hedmark, Oppland, Oslo, Akershus og Østfold for fem år siden. Det ble en veldig stor region, derfor ble underforetaket Sykehuset Innlandet oppretta. Det skulle være nærmere lokalsykehusene i Hedmark og Oppland.

Men også under denne organiseringen har det blitt bråk. Sterke krefter i Oppland vil skille ut sykehusene på Lillehammer og Gjøvik fra Sykehuset Innlandet.