Hopp til innhold

- Greit å fortelle sannheten

Ifølge jusprofessor Olav Torvund er det uproblematisk at en facebook-gruppe advarer mot å selge hunder til Åsnes-kvinnen som er dømt for dyremishandling.

Facebook
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

En svensk Facebook-gruppe er anmeldt for hets mot kvinnen fra Åsnes som er fradømt retten til å eie og drive med hunder for alltid. Gruppa advarer mot å selge hunder, eller på annen måte lå henne ta hånd om hundene sine.

Anmeldte Facebook-hetsing

Åsnes-kvinnen ble i Sør-Østerdal tingrett dømt til 60 dagers betinget fengsel og mistet retten til å eie og drive med hund for all framtid.

Etter dommen flyttet den domfelte Åsnes-kvinnen til Sverige siden dommen mot henne ikke gjelder her. Nå har saken forfulgt henne over grensa. Dommen mot henne er lagt ut i sin helhet på facebook-siden, og hun har anmeldt saken til politiet.

– Vi har fått anmeldelsen, og saken blir nå etterforsket, sier Maria Larsson som er førundersøkingsleder i politiet i Jämtland.

Kan skrive faktum

Spørsmålet er om siden og det folk skriver der, er krenkende. Professor ved Senter for rettsinformatikk, UiO, Olav Torvund, mener at det ikke er krenkende så lenge det som blir skrevet er sant.

Olav Torvund

Olav Torvund.

Foto: Universitetet i Oslo

– I denne saken er det et faktum at kvinnen er dømt for dyremishandling i Norge, så det er ingen hemmelighet. Rettsavgjørelser er offentlige, og man trenger strengt tatt ikke å anonymisere den dømte, sjøl om det som regel gjøres.

Han mener at hvis man kommer med usanne beskyldninger vil det antagelig bli sett på som en æreskrenkelsen mot vedkommende. Da kan man bli dømt etter den såkalte sjikane-bestemmelsen.

– Hvis ytringene får en sjikanerende form, at man gjør det mer til et personangrep enn å referere sak, så kan man bli dømt, sier Torvund til NRK.

Skyggesider

Ytringsfriheten har blitt reel på en helt annen måte, mener professoren. Noe som fører til at man kanskje også får se noe av dens skyggesider, ved at ting som før ikke slapp ut i det offentlige, nå gjør det.

Likevel er det viktig å ta vare på ytringsfriheten, mener han.

– Hvis det er riktig at en person er dømt for dyremishandling og har mistet retten til å ha dyr, og hvis det er riktig at denne personen vil starte opp med dyrehold i Sverige, så bør det være ganske uproblematisk å fortelle om dette.

Flere saker fra Innlandet