NRK Meny
Normal

- Gleder meg til Norge

- Jeg liker det norske folk, sier omstridte David Irving.

David Irving
Foto: HERBERT NEUBAUER / REUTERS

Lyd: Intervju med David Irving

Den siste uka har protestene haglet mot Litteraturfestivalen etter invitasjonen av den omstridte forfatteren David Irving.

David Irving hevder i sine bøker at Holocaust aldri fant sted og har skrevet en meget omdiskutert biografi om Goebbels.

Forfattere truer med å boikotte festivalen, Undset-familien vil trekke navnet fra festivalen og historikere raser mot arrangøren. Men tross dette gleder Irving seg til å møte både motstandere og tilhengere på Lillehammer.

- Jeg liker det norske folk og gleder meg til å komme til Norge. Det er over 40 år siden jeg var i deres vakre land, sier Irving.

Tror på ytringsfrihet

- Jeg tror på ytringsfrihet og vil svare på spørsmål fra publikum under festivalen. Vil folk rope og skrike til meg kan de det, men jeg håper det er eksperter som gjør det, sier Irving. Alle er velkomne til å høre på meg, og til å stille spørsmål, oppfordrer Irving.

- Jeg er glad dette fører til debatt. Debatt er viktig. Men jeg synes det er leit å høre at noen vil boikotte festivalen, sier Irving.

Mulig boikott

Forfattere kan komme til å boikotte Norsk Litteraturfestival. Det mener lederen i Fondsstyret i Norsk Forfattersentrum etter at festivalen inviterte Holocaust-fornekteren David Irving. Tirsdag sa forfatter Anne B. Ragde trodde det var en spøk da hun hørte at David Irving var invitert til Litteraturfestivalen. Nå ber hun forfattere droppe festivalen.

Forfatterne Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen er enig med Ragde. De mener det er både ubehagelig og et dårlig valg å invitere Irving

- Han har ikke noe av interesse å bidra med, mener de to.

Christensen sier han må tenke nøye over om han vil ta turen til Lillehammer. I første omgang håper han festivalen tar til fornuft og omgjør sitt valg.

- Et hån

En av de skarpeste kritikerne denne uka har vært Sigrun Slapgard som har skrevet en biografi om Sigrid Undset.

- David Irving er ikke bare en svindler. Han er en dårlig svindler. Å invitere ham er et hån mot seriøse forfattere og den ultimate fornærmingen mot Sigrid Undset.

Slapgard sitter også i styret i Fritt Ord-stiftelsen som er med og finansierer festivalen.

Styret ønsker fortsatt Irving

Holocaustfornekteren og forfatteren David Irving ønskes fortsatt velkommen til Lillehammer av styret i Litteraturfestivalen. Det ble klart etter at det tirsdag ble holdt et ekstraordinært styremøte i Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Invitert som løgner

Litteraturfestivalen sier at Irving er en løgner, og at festivalen inviterer ham som en løgner. For å ha en diskusjon om hva som er sannhet.

Litteraturfestivalen har invitert David Irving
Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

- Hvis vi ikke kan møte de største avvikerne med dialog så har vi feilet, mener styreleder Jesper Holte i Litteraturfestivalen.Vi inviterer ham ikke for å diskutere jødeutryddelsen, men bruken og misbruken av "sannhet", sier Holte.

- Vi mener at gjennom å la menneskene møte Irving ansikt til ansikt så får de muligheten til si hva de mener om ham og hans forskning. Enda en gang, dialog, ikke fortielse er resepten mot det Irving står for. Vi så jo hva som skjedde med bokhandleren fra Kabul når han kom med egen agenda til Litteraturfestivalen. Han falt for eget grep. Kanskje David Irving også gjør det, sier Holte.

- Jeg er ekspert på sannhet

- At jeg er invitert som et eksempel på en løgner har Litteraturfestivalen ikke sagt noe om. Det er i tilfelle latterlig, sier Irving. De har bedt meg om å fortelle om min kamp for det jeg mener er sannheten om deler av andre verdenskrig. Her er det mange løgner, mener Irving.

- Sannhet er vel ikke det første man forbinder med deg, Irving?

-Jeg er en ekspert på sannheten og har alltid satt sannhet høyt. Dette har kostet meg mye smerte igjennom årene som forfatter. Jeg har alltid skrevet sannheten og har måttet kjempe mot mektige krefter som har tilgang på mye penger, sier Irving.

- I Norge vil jeg fortelle om hvor vanskelig det er å skrive den riktige og sanne historien, sier Irving.

- Jeg var svært forsiktig og skeptisk da jeg fikk invitasjonen. Derfor gjorde jeg mine undersøkelser, blant annet hos den norske ambassaden i London, før jeg takket ja til invitasjonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trekker ikke invitasjonen

- Klovnefestival

- Vi vil høre Irvings stemme!

- Ta til vettet!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tok penger fra dement

    En kvinne er siktet for å ha tappet sparekontoen til et familiemedlem for over 500.000 kroner. Samboeren hennes var oppnevnt som verge for familiemedlemmet, men hun tok over styringen av økonomien og fikk ut alle pengene. Hun har erkjent forholdet.

  • Brann i Gjøvik

    Alle kom seg ut da det brøt ut brann i en bolig i Nerby Terrasse i Gjøvik klokka 00.40 i natt. Brannårsaken var trolig varmgang i en avfukter, melder politiet.