Hopp til innhold

Aksjon mot arbeidsulykker

Arbeidstilsynet er i gang med en aksjon mot ulykker i landbruket. - Gi utenlandsk arbeidskraft opplæring, er hovedkravet.

 

De siste 20 årene har landbruket alltid vært på toppen når det gjelder arbeidsulykker. Og der har de vært til tross for at det blir stadig færre gardbrukere.

Men innslaget av utenlandske sesongarbeidere har økt.

Derfor gjennomfører Arbeidstilsynet i Indre Østland nå en aksjon rettet mot de som har utenlandske arbeidstakere på gården.

Mange utenlandske

Laila Grådal fra Arbeidstilsynet kom i går til Nordre Vang gård på Skreia for å se hvordan Ingrid og Per Odd Gjestvang legger forholdene til rette for sine ansatte og hvordan de tenker sikkerhet på garden. I løpet av hektiske måneder fra april til september er det om lag 30 utenlandske arbeidere som jobber med høsting og bearbeiding av jordbær, løk, purre, salat, poteter og kål.

Sikkerhet er viktig

- Sikkerhet er viktig, sier Ingrid Gjestvang, som synes det er greit at Arbeidstilsynet går dem etter i sømmene.

For sjøl om det er færre gardbrukere nå enn før, er innleie av utenlandsk arbeidskraft viktig for mange. Arbeidstilsynet opplever at ikke alle tar sikkerhetsarbeidet med dem alvorlig.

Opplæring før traktorkjøring

- Forholdene har nok blitt bedre. Men vi ser fortsatt utenlandske arbeidstakere som er involvert i ulykker. Målet må være at alle bønder gir dem nødvendig opplæring før de får kjøre traktor eller andre maskiner, sier Laila Grådal i Arbeidstilsynet.

I den landsomfattende kampanjen som pågår setter Arbeidstilsynet fokus på de områdene som skaper flest ulykker. Stikkord er maskiner, fall, siloer, og ikke minst å tenke seg om. 

Ris bak speilet

Og Arbeidstilsynet har flere muligheter til å straffe de som ikke har orden i sysakene, forteller Grådal:

- Først får de et pålegg om å rett opp forholdet. Virker ikke det, må vi stramme inn, og i ytterste fall kan vi anmelde saka til politiet, noe vi håper vi slipper, sier hun.

Flere saker fra Innlandet