Pia (18) stod fram som overgrepsoffer: – Reaksjonene har vært overveldende

– Jeg har fått masse meldinger, og jeg håper jeg kan ha bidratt med noe positivt for andre som har opplevd overgrep, forteller Pia-Karoline Øfeldt.

Pia-Karoline Øfeldt 2

ÅPEN: Da Pia fortalte om overgrepene, anmeldte mora forholdet samme dag. Samtidig bestemte moren seg for å være åpen om saken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det var onsdag denne uka at Pia fortalte sin historie om mangeårig overgrep, og om hvordan hun har taklet det i etterkant.

– Tilbakemeldingene fra folk har vært udelt positive, sier attenåringen som er bosatt i Lom. Hun forteller at hun er både rørt og ydmyk over all responsen hun har fått.

Vond hemmelighet

Pia ble utsatt for seksuelle overgrep fra hun var seks til hun var tolv-tretten år. Overgriperen var i nær familie. Hun gikk i mange år med den vonde hemmeligheten inni seg. Men det vonde kom fram på andre måter, blant annet ved at hun begynte å skade seg selv, og var mye trist og lei seg.

Da Pia fortalte om overgrepene, anmeldte mora forholdet samme dag. Samtidig bestemte hun seg for å være åpen.

– Ikke det at vi gikk og pratet om det til alt og alle, men jeg bestemte meg for å være ærlig hvis folk spurte.

I rettssaken ble overgriperen dømt til fengsel i 6 måneder.

Spent på reaksjonen fra medelever

Selv om Pia har vært åpen, har hun ikke fokusert på opplevelsen på skolen.

– Jeg har ikke sagt så mye til medelevene mine på Vinstra videregående, forteller hun.

Pia går andre året på elektrolinja der. Etter at hun fortalte historien sin til NRK håper hun at medelevene forstår litt mer om hvordan hun har det. Mandag skal hun tilbake på skolen etter alt fokuset som har vært de siste dagene.

– Jeg er spent på om noen har noe å si, sier hun.

Pia og mamma Frøydis

SAMHOLD: Pia og mamma Frøydis forteller at de hele tiden har stått sammen, og at de har snakket og snakket om det som skjedde.

Foto: Terje Hong / NRK

Mange hyggelige tekstmeldinger

Samme dag som Pia stod fram med sin historie, fikk mora til Pia, Frøydis Øfeldt Marstein, Dixiprisen i Oslo. Den fikk hun for å ha jobbet spesielt iherdig og målrettet for å hjelpe ofre for seksuelle overgrep.

Pia og mora Frøydis har fått mange tekstmeldinger de siste dagene.

– Til sammen er det nok godt over hundre, forteller Frøydis.

Felles for de fleste meldingene er at folk synes det er bra at noen tør å stå fram om dette problemet. Men hun innrømmer også at mange av historiene hun har fått høre har vært hjerteskjærende, ikke minst når det bes om hjelp. Historiene handler om alt fra overgrep til mobbing fra mennesker som ikke har fått hjelp eller blitt hørt.

– Det er alvorlig, sier Frøydis Øfeldt Marstein.