NRK Meny
Normal

- Folk vil støtte et gjenbruks-OL

- Et rimeligere OL, med gjenbruk av arenaer som Vikingskipet, vil øke oppslutninga om et Oslo-OL. Det mener Hamar-ordfører Morten Aspeli og får bred støtte.

Vikingskipet, montasje

Gjenbruk av OL-anleggene fra 1994 er viktig for å snu OL-skepsis til OL-støtte, mener Hamar ordfører Morten Aspeli. Han ser for seg ny folkefest i Vikingskipet dersom det blir Oslo-OL I 2022.

Foto: Bjørn Opsahl/Helle Therese Kongsrud / NRK

– Pengebruken for å arrangere et OL kan ikke fortsette. Vi må ta tilbake idrettsgleden og folkefesten, sier Hamar-ordfører Morten Aspeli (Ap).

Den store entusiasmen for et nytt OL i Norge mangler. Både blant folk flest og politikere.

Facebook-gruppa "Nei til Oslo OL-2022" har over 60.000 medlemmer.

Nylig oppfordret finansminister og Frp-leder Siv Jensen de andre partiene på Stortinget til å si nei til en statlig OL-garanti på 35 milliarder kroner. – Norge bør bruke penger på viktigere ting enn en OL-fest, mener Jensen.

Les: - Håper svinner for Oslo-OL

Dersom søkerkomiteen ikke satser på gjenbruk av anlegg blir det vanskelig å få støtte til et nytt OL, mener Morten Aspeli.

– Dersom man satser på gjenbruk blir kostnaden mer spiselig, sier Hamarordføreren.

Han tror ikke det blir flertall på Stortinget for å gi statsgaranti dersom man ikke er villig til å gjenbruke OL-anleggene fra 1994.

- Vikingskipet er godt nok

Morten Aspeli

Hamar-ordfører Morten Aspeli.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

NRK møter ordføreren i Vikingskipet i Hamar, som etter OL har huset store nasjonale og internasjonale skøytemesterskap.

– Hvis Vikingskipet, som er verdens raskeste lavlandsbane, ikke er godt nok for et OL, bør vi ikke arrangere OL, sier Aspeli.

Vikingskipet er nasjonalanlegg for skøyter og det skal investeres 140 millioner kroner i anlegget frem til 2020, uavhengig om det blir OL der eller ikke, ifølge ordføreren.

Mandag kom nyheten om at Oslo mister enda en konkurrent i kampen om vinter-OL i 2022, etter at ukrainske Lviv trakk seg som søkerby. Fra før har Krakow og Stockholm trukket sine søknader.

Les: Oslo har én konkurrent mindre

Bred støtte

Aspeli argumenterer også med at det er kort avstand mellom Oslo, som vertskapsby, og Hamar. Med den pågående utbyggingen av E6 og jernbanen mellom de to byene, vil reiseavstanden bli enda kortere.

Også andre ordførere rundt Mjøsa støtter Aspeli.

Les: Ordførere: – Gjenbruks-OL gir større sjanse for statsgaranti

Både varaordføreren i Lillehammer og ordføreren i Gjøvik ønsker gjenbruk av sine anlegg fra 1994. Gjøvik har Fjellhallen som ble brukt til ishockey i 1994, mens Lillehammer har et topp moderne anlegg for skiskyting.

– Kostnadene for å arrangere OL må ned, og det er viktig å sikre etterbruk av anleggene. Innlandet har gode anlegg etter sist OL, sier varaordfører i Lillehammer, Per Presterud (Sp)

Se hva folk i Hamar mener om saken i videoen:

Ordførerne i Hamar og Lillehammer tror det blir mer stemning for en OL-søknad i Norge hvis det fokuseres på gjenbruk av OL-anleggene fra 1994.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kollisjon ved Roverud

    Tre biler har kollidert på rikvei 2 ved Roveryd. Ifølge politiet er det trolig ikke snakk om personskader.

  • E6 åpen etter ulykke

    Veien var stengt ved Rudshøgda i retning mot Hamar etter to trafikkuhell, men er nå åpen igjen.

    Ulykke Rudshøgda
    Foto: Jorun Vang / NRK