NRK Meny
Normal

- Håper det åpner øynene på folk

– Jeg håper dette øker forståelsen og gjør det lettere å leve med allergier. Det sier Katinka Solbakken etter at nettartikkelen om henne på nrk.no har blitt en hit.

Katinka Solbakken

Katinka Solbakken håper all oppmerksomheten rundt hennes matallergi kan få butikkene til å ta inn enda flere allergivennlige produkter.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

I løpet av tirsdag ble nettartikkelen om Katinka og hennes matallergi lest av over ett hundre tusen personer på nrk.no. Det ble også massevis av delinger på facebook, og på kvelden var det tv-innslag.

Kjempepositivt for allergikere

– Jeg var litt usikker på om jeg skulle stille opp på tv, og fikk litt hakeslepp da jeg så alle delingene på Facebook. Dessuten har både mamma og jeg fått en masse meldinger, forteller Katinka.

Hun synes det er litt ubehagelig med all denne oppmerksomheten om hennes person, sjøl om tilbakemeldingene har vært positive.

– Og dette er jo kjempepositivt for allergikere. Mange lesere betyr sannsynligvis at artikkelen åpner øynene på folk, slik at de får større forståelse for hva allergi er, og skjønner at allergi må tas på alvor.

En dråpe er en for mye

Helt fra hun gikk i 4. klasse har hun slitt med matallergi. 20-åringen er allergisk mot egg, gluten, belgfrukter, melk og melkeprodukter. Ingredienser som forekommer i de fleste retter.

– Og det har bare blitt verre. Nå tåler jeg ikke engang lukten av egg. Så her i huset kan vi ikke steke egg mens jeg er hjemme, forklarer hun.

Her kan du lese artikkelen om Katinka.

En dråpe melk kan være nok til at hun blir sjuk i flere dager. Da kan det komme begge veger, slik at hun blir sittende på do med bøtta foran seg, og uten å få i seg mat.

Det betyr at hun sjelden eller aldri kan spise det samme som andre, hvis hun er på besøk hos venner eller på et spisested.

– Vis litt respekt

Da hender det at hun tilbyr seg å lage mat sjøl, og synes ikke det er noe stort problem. Likevel har hun fått høre at det hadde vært bedre om hun holdt seg hjemme.

– Det er sårende, sier Katinka.

– Har du opplevd det som voksen også?

– Ikke ofte, men jeg har opplevd det, og det er like vondt enten man er barn eller voksen, sier hun med både sorg og sinne i stemmen. Ofte har gråten kommet når hun har kommet hjem etter slike opplevelser, innrømmer hun.

– Om folk ikke plages med allergi sjøl, så bør de vise litt respekt for de som må slite med det. Vi er mennesker vi også, mennesker med følelser!

Må slutte å skamme oss

– Hva tror du all denne nye oppmerksomheten kan bety for deg?

– Den kan bety mye. Jeg håper inderlig økt forståelse kan gjøre ting lettere for meg når jeg er ute blant folk, i sosiale sammenhenger. Og ikke bare for meg, men for andre allergikere også. Mange har det jo verre enn meg, slår 20-åringen fra Elverum fast.

– Det kan bety at vi slipper å skamme oss. Vi føler oss jo som en byrde. Men det er ikke rettferdig, for allergi er ikke noe vi kan noe for, så vi bør ikke skamme oss.

Større åpenhet

Likevel tror hun ikke alle fullt ut kan forstå allergikernes situasjon. Er man ikke allergiker sjøl, eller kjenner noen som er det, er det umulig å sette seg ordentlig inn i, tror hun.

Katinka Solbakken

På kjøkkenet hjemme har Katinka en egen skuff med maten hun tåler.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Men bare det å få litt mer forståelse er bedre enn ingenting. Mange lesere viser at folk interesserer seg litt for vår situasjon. Hvis de får litt mer respekt for våre utfordringer er det flott, og det er det det handler om.

Først og fremst håper Katinka å bli møtt med en mer positiv og åpen holdning.

– At folk kan si at "dette er ikke noe problem, dette fikser vi".

Flere produkter og bedre menyer

Katinka håper også at all oppmerksomheten hun og utfordringene rundt allergi har fått, vil få butikkene til å fortsette å ta inn flere allergivennlige produkter.

– Og så skulle jeg ønske at spisestedene kan forbedre menyene sine, med mer informasjon om hva rettene inneholder. At de faktisk vet hva de serverer. Alt for ofte hender det at de er usikre når jeg spør hva ingrediensene i rettene består av.

Hjemme må hun stort sett lage all mat fra bunnen av. Ofte tar hun også med mat sjøl når hun skal spise ute, sauser eller tilbehør som hun vet hun tåler.

En lettere hverdag

– Det vil jeg gjerne slippe. Alt som kan gjøre det enklere for meg å lage mat eller finne produkter og retter jeg kan spise, ville lette hverdagen for meg, sukker Katinka.

– Min drøm er å komme et sted hvor jeg får servert et godt måltid og kan spise trygt, uten å måtte mase og spørre eller bekymre meg for hva maten inneholder.

Katinka Solbakken

Mens mange av oss drømmer om dyre reiser, flotte biler eller milliongevinst i lotto, har Katinka en litt annen type drøm.

– Min drøm er å komme et sted hvor jeg får servert et godt måltid og kan spise trygt, uten å måtte mase og spørre eller bekymre meg for hva maten inneholder. Det er mitt høyeste ønske.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Veiby til topps i Numedalsrally

  Kongsvinger-kjøreren Ole Christian Veiby var den store forhåndsfavoritten i NM-løpet i Numedalsrally og gikk til topps.Han vant fem av åtte fartsetapper og hadde over 40 sekunders margin ned til Marius Aasen på andreplass.

  SEIERSMARKERING: Ole Christian Veiby vant Numedalsrally
  Foto: Simen N. Hagen
 • Treningskamper for 2. divisjonslag

  2. divisjonslaget Elverum slo Grorud 4–1 i en treningskamp i fotball lørdag ettermiddag. I samme divisjon tapte Raufoss 1–3 for Mjøndalen. I 2. divisjon avdeling 1 spiller også Nybergsund.

 • Til sjekk etter trafikkuhell

  Ifølge politiet er 2 personer sendt til Lillehammer legevakt for sjekk, etter trafikkuhellet på Stavsjø i ettermiddag. 2 andre er sendt til Hamar legevakt. Politiet melder på Twitter at de trolig er lettere skadd. Bilberging pågår.