NRK Meny
Normal

Åpningsutstilling med fiskesnører og mose

Etter ti års venting får Oppland endelig et visningsrom for samtidskunst. Dette blir en vitamininnsprøytning for kunsten i fylket, mener Oppland kunstsenter.

Visningsrom for samtidskunst i Oppland

Eli Kongsund og Patrick Huse gjør de siste forberedelsene før Oppland kunstsenter åpner sitt nye visningsrom for samtidskunst.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

I 2. etasje i Bøndernes Hus i Lillehammer er det hektisk aktivitet og håndverkerne legger siste hånd på verket før åpningen i morgen. For kunstmiljøet i Oppland har det vært en lang kamp for å få til dette.

- Nå har vi vært 10 år uten et slikt visningssted, så dette er et veldig etterlengtet tiltak. Derfor blir morgendagen en stor dag for kunsten i Oppland, sier Eli Kongsund, som er daglig leder i Oppland kunstsenter.

I dette rommet skal både norske og utenlandske samtidskunstnere få muligheter til å vise seg fram. Kongsund sier de gjerne vil få fram kunstutrykk som ikke er etablert, og fange opp det som skjer akkurat nå.

– Viktig i et demoktratisk samfunn

– Nå får kunstnerne en helt nye mulighet til å vise sin kunst, se andre kunstutrykk, møte andre kunstnere og knytte kontakter. Det blir i det hele tatt en vitamininnsprøytning for kunstlivet i fylket, sier Kongsund.

Visningsrommet skal ikke ha en kommersiell profil, men skal være midt i mellom det kommersielle og Lillehammer kunstmuseum.

– Her skal kunstnere få mulignet til å ytre seg på ulike måter og gi dem en stemme. Det er viktig i et demokratisk samfunn, sier hun.

Se video fra åpningsutstillingen:

Oppland kunstsenter åpner nytt visningsrom for samtidskunst.

Åpningsutstilling med fiskesnører og mose

Den første utstillingen som åpner lørdag, har fått den lange tittelen "Landsscapes; the social construction of nature and the environment". En utstilling som skal sette fokus på vår landskapsforståelse og sette landskapet inn i en tydeligere samfunnsmessig kontekst og betydning, forteller kurator Patrick Huse som har ansvaret for utstillingen.

Inne i visningsrommet kan du se verkene til Chris Drury fra England og Svein Flyari Johansen fra Norge, mens en rekke lokale kunstnere stiller ut ute i Lillehammer by.