NRK Meny
Normal

- Elgjakt er ekstremferie!

Enten er du jeger, eller så er du ikke! Idag og den 5 oktober starter jakten på skogens konge

Almshøgda jaktlag 2007

Almshøgda jaktlag med en 14 taggers okse. f.v. Syver Amb, Matheas Amb, Johs Nordhagen, Espen Berg, Ole Arnt D.Kinde

Foto: Ole Arnt D. Kinde

- Jeg gleder meg enormt, sier Ole Arnt Dalseng Kinde.

For ham og de andre i jaktlaget går starten den 5 oktober.(se faktaboks for jaktstarttider)

- Det begynner å krible i kroppen når vi ser de første gule løvene på høsten. Enten er du jeger, ellers så er du ikke, smiler Ole Arnt som definitivt tilhører den første gruppen.

Ole Arnt er oppvokst med elgjakt og har vært med på henting og slakt siden han kunne stabbe selv.

Ekstremferie

- Første gangen på post var jeg 16 og fra jeg fylte 18 har jeg jaktet selv. Det er noe helt spesielt med elgjakten. Du står opp i mørket og kanskje du hører elgen allerede da. Kanskje får du skutt en elg. Men å gå en hel dag uten å få skutt er ingen dårlig dag. Skytingen er bonusen. Naturopplevelsen og helheten er selve kjernen. Å være i skogen en hel uke er selve medisinen. Elgjakt er ekstremferie!

Ole Arnts jaktlag har fellingstillatelse på 10 elger. Jakten skjer på egen grunn i Brøttumsskogene.

Altfor mye elg

- Forvaltningen av elgen er også veldig viktig. Det er mye bedre at vi tar ut elg til mat enn at elgen forårsaker ulykker på veiene og jernbanen, sier Ole Arnt.

Ole Arnt kan bekrefte at det er mye elg nå.

- Vi merker det på slaktvekten, den har sunket dramatisk på bare få år. Egentlig burde vi fått lov til å ta ut mye mer elg. Stammen er altfor stor i dag, sier Ole Arnt.

Ifølge professor Bernt Erik Sæther kan klimaendringene få elgen til å dra lenger opp på fjellet. Dette er noe Ole Arnt selv har sett.

- Når jeg var liten fantes det nesten ikke skog på Sjusjøen og i Ringsakerfjellene. Nå har tregrensen krøpet oppover og elgen følger etter.

Ole Arnt merker også at elgen trekker mer enn tidigere.

- I elgjakttiden nå til dags er det lite elg iøst i Hedmark mens vi har mye elg her. Kanskje det er klimaendringen og kanskje er det økt rovdyrpress østfra, undrer Ole Arnt.

Ole Arnt D. Kinde

Ole Arnt D. Kinde med fjorårets 13 tagger, skutt i egen skog

Foto: Ole Arnt D. Kinde 91339412
Almshøgda og Lona Jaktlag

Traditionen tro møtes Almshøgda og Lona jaktlag til lunsj på Sjusjøen, dagen etter Rakfisklaget som altid er første fredagen i elgjakten

Foto: Ole Arnt D.Kinde