- Dette er uka jeg aldri kommer til å glemme

Justisminister Knut Storberget mistet flere ansatte under terrorangrepet i Oslo og mange ble skadet da kontorene ble totalt ødelagt av den kraftige bomba.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget forteller de har styrt og grått og styrt og grått på Justisdepartementet denne uka.

Foto: Ingunn Andersen/NRK

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget etter befaringen

Knut Storberget og Jens Stoltenberg utenfor regjeringskvartalet.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

– Det er selvfølgelig en uke du aldri glemmer og som byr på store utfordringer. Samtidig har jeg lyst til å si at det føles veldig godt i en slik situasjon å kunne bidra meningsfylt for å lindre folks tap, skade og smerte. Det gir en enorm kraft, sier Knut Storberget.

Kontorene totalt ødelagt

Da bomben gikk av i Oslo fredag ettermiddag ble bygningen som Justis- og politidepartementet har sine kontorer totalt ødelagt. Vinduer ble knust, inventar og deler av taket ramlet ned, lister falt av veggene. De som befant seg i bygningen fortalte at det rett og slett var vanskelig å komme seg ut siden både heisen og trappeoppgangen var ødelagt.

Knut Storberget befant seg i Elverum da bomben gikk av, og har selv ikke vært inne på kontoret etter det som skjedde:

– Fysisk så er kontoret ødelagt og nesten samtlige av Justisdepartementets kontorer er ikke intakte og kan ikke brukes. Vi har en avdeling, Innvandringsavdelingen, som har sine kontorer i behold, men resten er ødelagt, sier han.

Nå har Storberget og kollegaene tilhold på Politihøyskolen, men er på jakt etter mer permanente lokaler. For det vil ta lang tid før de kan flytte tilbake til regjeringskvartalet.

Det ble oppbevart mye sensitiv informasjon i departementes lokaler.

– Det vi gjør og har gjort er primært å sikre dokumenter og det har vi langt på vei klart både når det gjelder det vi har i arkiv, men også det som er laget elektronisk, sier Storberget.

– Har styrt og grått

Men etter det som har skjedd er det selvfølgelig ikke sensitive dokumenter eller kontorene som departementet har vært opptatt av den siste uka:

– Vi er et departement som til tross for at vi har vært lederdepartement gjennom dette, uten kontorer, har måttet bruke mye tid på hverandre. Vi har mistet medarbeidere. Det er fire som er savnet. Noen ligger på sykehus og det er betydelige skader på mange av de ansatte, sier justisministeren.

Vi har styrt og vi har grått, vi har styrt og vi har grått

Knut Storberget, justisminister

Storberget sier det har gitt stor styrke å se hvordan det norske folk har stått sammen:

– Det gir en enorm kraft når du står i dette og få den responsen fra folket, hvordan folk har møtt terroren og håpløsheten med å løfte roser, sier han.

SE JUSTISMINISTEREN FORTELLE OM TERRORANGREPET:

Video Knut Storberget