NRK Meny
Normal

– Klimafiendtlig med snø i august

SJUSJØEN (NRK): På Sjusjøen lages det kunstig snø i 15–20 graders varme for å ha ferdig en langrennsløype 19. september. – Lite energismart, mener energiekspert.

Snøhaug Sjusjøen, alpinanlegg Sjusjøen, Energiråd Innlandet, folk på gata i Moelv

– I Norge og hele EU er det enighet om å ha smarte og grønne løsninger. Snøproduksjon i sommervarmen er lite energismart, sier daglig leder i Energiråd Innlandet, Ingrid Nytun Christie.

Ingrid Nytun Christi

SØKELYS PÅ ENERGIBRUK: Daglig leder i Energiråd Innlandet, Ingrid Nytun Christie.

Foto: Dag Kessel / NRK

Hun forklarer at det paradoksale er at man på steder som Sjusjøen ønsker en tidligere vinter, samtidig som overdreven energibruk generelt fører til høyere temperaturer og senere vinter.

Kommer vinteren i forkjøpet

Sjusjøen Skisenter har fått mye oppmerksomhet for sin svært tidligere sesongstart. Selskapet lagrer snø fra i fjor under et lag av sagflis, men den snøen som nå produseres, legges under en duk. Denne snøen kjøres ut i en trekilometers løype, som skal være klar 19. september.

Dette er lite energismart.

Ingrid Nytun Christie

– Jeg mener at vi har en grønn profil. Vi har alternativ energi som biogass, solceller og bergvarme for mange av våre bygg, men akkurat snøproduksjonen er strømbasert, sier anleggsleder i Ringsaker allmenning, Johannes Haukåssveen.

– Må ha brukbare forhold til november

Han mener videre at det er lagt til rette for at restvarmen fra snøproduksjonen skal inngå i ventilasjonsanlegget for bygninger, og at det dermed blir en varmegjenvinning.

– Men uansett hvor miljøvennlig dere driver ellers, er det jo svært høy energibruk på denne korte løypa?

– Jo, det kan du si, men nå starter skiskyttersesongen her 20.- 22. november, og vi må ha brukbare forhold til da. Den starter uka før på Beitostølen. Det forventes bra snø fra alle miljøer som brukes disse løypene.

Johannes Haukåssveen

AVVISER KRITIKK: Anleggsleder Johannes Haukåssveen i Ringsaker allmenning foran en nyankommet permanent maskin som lager snø under varme perioder.

Foto: Dag Kessel / NRK

Haukåssveen mener at de som driver med kunstig snøproduksjon bidrar til rekrutteringen til skisporten, og minner om alle tidligere vintre med lite snø.

– Er det konkurransen mellom vintersportsstedene som driver fram dette?

– Det er kanskje noe konkurranse, men vi har alltid vært tidlig ute. Det betyr mye for Sjusjøen Skisenter å komme tidlig i gang.

– Lite å vinne på å være først

Christer Trane, professor i reiseliv ved Høgskolen i Lillehammer, mener det er lite å vinne på å være først med snø.

– Motivet er jo å være først ute, men i det store og det hele betyr det lite, mener Trane.

Han mener derimot at det gir en del medieoppmerksomhet å være først med snø.

– Men om snøen er på plass noen dager senere så tror jeg det har lite å bety for den enkelte bedrift og destinasjon, sier Christer Trane.