NRK Meny
Normal

Politiet lei av at barn ringer 112 med gamle mobiler

Lørdag formiddag fikk politiet i Gudbrandsdalen over 20 oppringninger til 112 fra barn som bruker gamle mobiler som leketøy. – Det kan gå utover liv og helse.

Barn med telefon

Politiet får stadig vekk oppringninger på nødtelefonen fra små barn som ringer fra mobiltelefoner uten simkort. Telefoner som de har fått for å leke med.

Foto: Morozova Tatiana / Colourbox

Politiet i Gudbrandsdal mottar ofte samtaler til nødnummeret 112, uten at noen er i reel fare. Ofte er oppringingen fra barn som har fått en gammel mobiltelefon for å bruke den som en leke.

Mellom 20 og 25 oppringninger

Lørdag formiddag kimet det i ett på politistasjonen på Lillehammer.

– I dag har vi vel hatt en 20–25 oppringinger fra simkort-frie telefoner der vi hører barn i bakgrunnen. Det skjer veldig ofte, men samtidig så varierer det veldig. Spesielt skjer det ofte lørdag og søndag morgen før far og mor har stått opp, sier operasjonsleder hos politiet i Gudbrandsdalen, Geir Stavheim.

Telefonene som barna ringer ifra er gamle mobiler uten simkort. Sjøl om man tar ut simkortet fra en mobiltelefon så kan man ringe nødnumrene, men politiet får da ikke opp noe telefonnummer, men et IMEI-nummer.

– Hvis mobilen hadde hatt simkort så hadde vi ringt opp igjen til foreldrene og sagt ifra. Foreldrene må passe på at gamle mobiltelefoner blir levert til egnet sted eller gjemt unna, og ikke blir som leke.

Laster Twitter-innhold

– Kan gå utover liv og helse

Politiet i Gudbrandsdal la lørdag ettermiddag ut en twitter-melding der de oppfordrer foreldre til å ikke gi barna gamle mobiltelefoner som leker.

– Vi oppfordrer foreldre til ikke å gi små barn uregistrerte mobiltelefoner, og da tenker jeg spesielt på de mellom 1 og 5 år.

Stavheim sier at de må ta hver samtale som kommer inn på nødtelefonen alvorlig noe, også oppringninger fra små barn, som kan føre til at de som virkelig trenger hjelp ikke får det raskt nok.

– I verste fall kan dette hindre at vi får gjort jobben vår med å redde liv. Det kan gå utover liv og helse, rett og slett. Ved å ringe til nødnummeret kan de kan sperre for andre som trenger hjelp, sier Stavheim.

– Hva sier de små da de ringer?

– Det kan nok være litt av hvert, men det er ikke alt som er forståelig. Ofte er det veldig små barn som har klart å slå et av nødnumrene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND