NRK Meny
Normal

– Skjønner ikke at folk fortsatt vil at han skal være ordfører

Den 16 år gamle jenta synes det er rart at Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører etter at han ble anmeldt for overgrep. – Jeg føler at jeg ikke har blitt trodd.

Rettsak Rune Øygard

Den snart 17 år gamle jenta avslutter i dag sin forklaring med spørsmål fra forsvarer Mette Yvonne Larsen og bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal var i sin utspørring opptatt av hvordan jenta har hatt det etter anmeldelsen mot Rune Øygard.

– Det har vært vanskelig. Jeg har slitt mye på skolen, og har gått til behandling, forklarte jenta i retten.

Tidligere har det kommet fram at jenta og hennes bistandsadvokat krever opptil 260.000 kroner i erstatning fra den tiltalte.

Rykter

Hun fortalte at det har gått mange rykter om henne etter at saken kom ut, og at det har blitt opplevd som svært belastende.

– Det har vært vanskelig for meg, jeg merker at folk dømmer.

Hun forklarte også at saken har gått ut over skolearbeidet, og at flere av medelevene ikke ønsket å jobbe sammen med henne.

Samarbeidet med avdelingslederen på skolen har også vært vanskelig, ettersom han er medlem av samme parti og har jobbet tett sammen med Øygard.

– Jeg har gått ned en del i karakterer, og har hatt ekstratimer for å prøve å henge med. Noen ganger har jeg ikke klart å være på skolen. I begynnelsen slet jeg med å sitte i klasserommet.

Vondt med medieoppslag

Anmeldelsen mot Øygard kom etter at valgresultatet i 2011 var klart. Selv om saken kom opp like etter valget, valgte kommunestyret Øygard som ordfører.

Jenta syntes det var spesielt vanskelig at han ble gjenvalgt som ordfører etter at saken kom opp.

– Jeg vet at det jeg har fortalt er sant, og derfor skjønner jeg ikke at folk fortsatt vil at han skal være ordfører.

Hun føler at hun ikke blir trodd, og at hun har reagert på at både Øygard og venner av han har gått ut i media og bedyret hans uskyld.

– Jeg føler at jeg ikke har blitt trodd, det har vært veldig vanskelig.

– Ikke noen farsfigur

16-åringen forteller at hun var med på møter og forskjellige arrangementer over hele landet, men at det aldri var andre ungdommer til stede.

– Jeg syntes det var artig å være med. Jeg traff mye forskjellige folk og mange kjente folk.

På spørsmål om hun har oppfattet Øygard som en farsfigur, så sa hun at det egentlig ikke var slik det var.

– Rune og jeg hadde et kjæresteforhold, egentlig. Det var ikke snakk om noen farsfigur. Da Rune skulle presentere meg, var jeg dattera til en som var gift med en slektning.

Øygard skal starte sin forklaring senere i dag.