Hopp til innhold

Amalie (18): – Det føles som om hver «selfie» blir en audition

Utseendepresset på unge jenter i sosiale medier blir sterkere og sterkere. Et samfunnsproblem, mener Redd Barna.

Selfie
Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Før kunne jeg ta over hundre bilder før jeg var fornøyd med ett som jeg kunne legge ut som selfie, og før bildene ble tatt brukte jeg over en time bare på sminken. Den måtte være perfekt, sier Amalie.

Ingrid og Amalie ved pc

LEGGER IKKE UT HVA SOM HELST: Ingrid Rukan (18) og Amalie Schjøll (18) er gode venninner, de reflekterer over hva de legger ut på nett.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Ingrid Rukan (18) og Amalie Schjøll (18) sitter på rommet til Amalie i Gjøvik og ser på sine gamle selfies, og bilder andre har tatt av seg selv. De diskuterer utseendepress i sosiale medier. Jentene er litt satt ut over hvor viktig det er blitt med daglige bekreftelser fra den digitale verden. De forteller videre at mange ungdommer mener at nok "likes" på bilder avgjør om du er godkjent eller ikke.

« Da jeg gikk på ungdomsskolen var det slik at hvis jeg ikke fikk nok likes på et bilde, så slettet jeg det. Jeg tenkte at da var jeg ikke pen nok på det, sier Amalie».

– Ansvaret kan ikke overlates til unge jenter alene

Kaja Hegg

KAJA HEGG: Redd Barna har jobbet mye med barn, ungdom og sosiale medier.

Foto: Inge Lie / Redd Barna

Kaja Hegg i Redd Barna mener det er viktig at de som er i kontakt med barn og ungdom sørger for å skape trygge oppvekstarenaer der det ikke handler om å bli sett eller bekreftet av omverdenen. Hele samfunnet har et ansvar her.

Hun forteller videre at ungdommer de er i kontakt med uttrykker selv at det er slitsomt med alt fokuset på likes, kommentarer og konkurranse om de beste bildene, og at det gjør utseendepresset enda sterkere.

– Det er ikke noe galt i å gi hverandre likes, og det å gi hverandre positiv bekreftelse er i utgangspunktet en god ting. Men hvis ungdommene hele tiden tenker seg at ting skal iscenesettes for å kunne tilfredstille og få tilbakemelding fra verden der ute, kan de bli utslitt. Alle trenger pauser fra den digitale virkelighet.

– Det digitale samfunnet er i stormende utvikling, det er en trend vi ikke kan stanse. Det vitktigste vi kan gjøre er å snakke med hverandre og med ungdommene våre om hvordan det er blitt og hvordan utviklingen påvirker oss, for å skape bevisstgjøring.

Ønsker å skape motkultur

Amalie Schjøll næ

AMALIE: Liker seg best usminket.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Amalie sier hun har blitt veldig sliten av alt fokuset på likes, kommentarer og avhengigheten av bekreftelse fra sosiale medier. Hun lurer også på hvorfor hun tok på seg så mye sminke allerede som 14-åring. Nå trives hun best naturlig og usminket. Hun sier hun ønsker å skape litt motkultur.

– Man sminker seg jo masse for å prøve å være like pen som alle andre. Men det er jo ikke pent å skjule alt, jeg er jo egentlig ikke laget for å ligne på alle andre.

Ingrid legger til:

– Når man blir eldre vokser man litt fra fokuset på likes. Men jeg synes uansett det er vanskelig med utseendepresset i sosiale medier. Og jeg personlig er veldig opptatt av sminke og hvordan jeg sminker meg.

Ingrid Øyenbryn

INGRID: Har klare tanker om hvordan sminken bør legges. Hun forteller at nå for tiden er øyenbryn spesielt viktig.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Hun sier at hun liker ansiktet sitt best med sminke og selv om hun kan gå på skolen helt uten, vil hun helst se seg i speilet med sminken på. Hun forteller videre at hun blir inspiert av rosablogger og motemagasiner på nett.

– Jeg legger ofte ut tullebilder av meg selv, men hvis jeg skal legge ut en fin selfie av ansiktet mitt er det viktig at jeg ser bra ut, smiler og ser penere ut enn det jeg egentlig er.

Ingrid begynner å le.

– Men det er jo sånn da, alle som legger ut bilder på facebook legger ut bilder der de er finere enn i virkeligheten.

Se TV-reportasje der Norges øyenbrynsguru Fred Hamelten kommer på besøk til jentene:

Hver selfie blir en audition

Flere saker fra Innlandet