– Det ble bare verre – og veldig ekkelt

– Det er ikke normalt at jenter på min alder sender slike meldinger, sa en av de fornærmede jentene i den såkalte «legesaken» i dommeravhøret som ble spilt av i Hedmarken tingrett onsdag. Jenta er 15 år i dag.

Hedmarken tingrett
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Jeg sa at jeg ikke ville mer. At jeg var redd. Jeg ville at det skulle slutte, for det ødela livet mitt.

En av de fornærmede jentene

Flere av de fornærmede i «legesaken» er fortsatt under 18 år. De stiller derfor ikke i retten, men har vært på Barnehuset for dommeravhør. Tre av disse ble spilt av i retten i dag.

Det var vanskelig for jentene, som alle var 12-13 år da en person tok kontakt med dem via tekstmelding. Personen hevdet å være ei jevnaldrende jente, med lignende interesser som dem og som ønsket å være vennen deres.

Følte seg truet

I alle tilfellene startet det hele uskyldig. Ei melding dukket opp på mobiltelefonen, tilsynelatende feilsendt. Avsenderen lurte så på hvem jentene var. Hva de het, hvor de var fra og hva de likte å holde på med. Så begynte bilder å dukke opp. Først portrettbilder, så mer intime bilder.

Da jentene mottok bilder forteller de at de fikk beskjed om å sende tilsvarende bilder tilbake. En av dem sa i dommeravhøret at «Det er da ikke normalt at jenter på min alder sender slike meldinger».

Hun ba meg sende video av rett og slett alt på kroppen.

En av de fornærmede jentene

De forteller at de følte seg truet. «Jenta» som sendte bilder til dem truet med å legge bildene «hun» allerede hadde fått ut på internett ,eller sende dem til venner og kjente dersom «hun» ikke fikk det «hun» krevde. Etter hvert ble det også krav om videoer. Ingen av dem turte å si nei.

– Jeg prøvde å si at jeg ikke hadde mer penger på telefonen, men hun sa at faren jobbet i NetCom og at han hadde tilgang på gratis kontantkort. Jeg fikk koder som jeg kunne fylle på med, sier den ene jenta.

En av de andre jentene har en tilsvarende historie.

Fortalte det til moren

En av jentene syntes tekstmeldingene ble så ubehagelige at hun valgte å si i fra til moren sin. Moren ble mistenksom da hun hørte om kontantkortene og begynte å undersøke saken nærmere.

– Jeg søkte opp nummeret, og «jenta» som hadde kontakt med datteren min sa at det var moren som sto oppført som eier av nummeret. Jeg syntes dette var mistenkelig og sa til datteren min at dette kanskje ikke var ei jente og at jeg syntes det var best om hun holdt seg unna denne personen, sier hun.

Det holdt imidlertid ikke. Kontakten mellom de to fortsatte. En sen kveld etter leggetid, kom datteren inn på rommet til moren og ba om en klem. Hun lurte på hva hun skulle gjøre og fortalte moren alt som hadde skjedd.

– Jeg forsøkte å ringe til denne personen, men fikk ikke noe svar. Jeg sendte en SMS og ba vedkommende la datteren min være i fred. Heller ikke det viste seg å hjelpe på første forsøk, sier moren.

Etter flere SMS-utvekslinger meldte moren fra til politiet. Hun var selv i direkte kontakt med personen via tekstmeldinger flere ganger og ba personen holde seg unna. Til slutt fikk datteren fred fra vedkommende.

– Redd for hva som kunne skje

Tiltalte innrømmer å ha vært i kontakt med alle de tre jentene. Han innrømmer å ha utgitt seg for å være ei jevnaldrende jente og å ha utvekslet bilder med dem, men benekter at det var noen form for trusler inne i bildet.

Alle de nå 15 år gamle jentene forteller at de ble redde for hva som kunne skje dersom de ikke gjorde som personen bak tekstmeldingene ba dem om. De var begge redde for at personen skulle dukke opp i virkeligheten.

– Jeg var så redd. Jeg var redd for at en person jeg ikke kjente skulle komme bort til meg, sier en av jentene.

NRK.no følger Legesaken i Hedmark .