NRK Meny
Normal

- Den er en trofast sliter

På grensen til Rondane har beltebil vært bindeleddet til sivilisasjonen i 70 år. I dag er det turistene som får nyte godt av kjøretøyene.

I 70 år har beltebiler vært bindeleddet mellom småsteder og storsamfunnet.

– Den er en trofast sliter, forteller Roar Skaugen om sin beltebil fra 1966.

Siden Skaugen kjøpte beltebilen i 1980 har den kjørt 270 turer fra Smuksjøseter hver vinter. To motorer og en girkasse er slitt ut.

– Den heter "Samen" og er den beste bilen min, ler Skaugen.

Bindeledd til sivilisasjonen

Den første beltebilen kom til Høvringen i 1947. I lang tid var beltebilene linken til storsamfunnet for småstedene på grensen til Rondane nasjonalpark.

Roar Skaugen

ENTUSIAST: Roar Skaugen driver Smuksjøseter Fjellstue og har hatt beltebil siden 1980.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Det er en lang tradisjon. I gamle dager var hest og slede bindeleddet mellom små lokalsamfunn og samfunnet. Så kom beltebilen som ble mye brukt, forteller Skaugen.

Skaugen levner liten tvil om at beltebilene har vært viktig for utviklingen av turismen på Høvringen.

– Beltebilen på Høvringen er et varemerke. Den første bilen kom i 1947 og er still going strong her i dag.

– Gjevt for ungene

Tiden da beltebilene var linken mellom små lokalsamfunn og storsamfunnet er forbi. I dag brukes de i hovedsak til turisme.

Arne Hovengen

NYTTIG: Arne Hovengen har en Chrysler-beltebil fra 1956. Den har tidligere gått som rutebil på Femunden.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Det er begrenset hvor mye man får kjørt med de. Det er mange som har det som en hobby, forteller Arne Hovengen.

For turistnæringen i området kommer fortsatt beltebilene godt med.

– Vi har brukt det som trekkdyr for å kjøre folk inn på fjellet mot nasjonalparken. For en barnefamilie er det gjevt for ungene å få være med en beltebil inn på fjellet, sier Hovengen.

Vekker oppmerksomhet

Beltebilene skiller seg ut i det hvite vinterlandskapet. Det får sjåførene merke.

– Det er ikke en dag jeg ikke kjører mellom Smuksjøseter og Høringen uten at kameraet er oppe. Det er nok noe rart noe, spesielt for utlendinger, forteller Skaugen.

Beltebil-kortesje

BELTEBILENS DAG: I helgen ble Beltebilens dag arrangert på Høvringen. 14 beltebiler kjørte i kortesje fra Høvringen til Smuksjøseter.

Foto: Even Lusæter / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.