NRK Meny
Normal

– Det er alltid de svakeste som kommer bakerst i køen

I over 30 år har Eva Olsen Høisveen kjempet for avlastingssenter for foreldre med funksjonshemmede barn. Selv er hun ikke sikkerp å om hun har kommet noen veg i løpet av den tida.

Hverdagshelt: Eva Olsen Høisveen
Foto: Stein S. Eide/Illustrasjon: Steffen Fløan Øie

I 56 år har Eva Olsen Høisveen vært medlen i Arbeiderpartiet. Hun hadde egentlig tenkt å melde seg ut av partiet, men så fikk hun sønnen Tom.

– Tom har Downs syndrom. Jeg så at kommunen ikke hadde et bra nok tilbud og fant ut at den eneste måten jeg kunne gjøre noe med det var å engasjere meg.

Det er 30 år siden, og fortsatt er hun med i kommunestyret i Ringsaker. I alle disse årene har hun kjempet for et bedre avlastingstilbud for foreldre med utviklingshemmede barn.

– Når jeg tenker meg om så synes jeg ikke vi har kommet noen veg på disse 30 åra. Det er alltid de svakeste som kommer bakerst i køen, sier hun.

Jeg er klar over at kommunen har mange oppgaver, men en gang må det være de funksjonshemmedes tur.

Eva Olsen Høisveen

Eva har alltid vært frittalende og på -70 og -80-tallet var det slett ikke alle som satte pris på hennes engasjement for funksjonshemmede.

– Dette var før HVPU-reformen og det var ikke alle som mente at utviklingshemmede skulle være på lik linje med oss andre, sier hun.

Både Eva og sønnen Tom har klart seg bra, men 71-åringen vil fortsette i politikken for å kjempe de svakes sak.

– Sønnen min er fortvilet og har selv sagt at han ikke har livets rett. Jeg forstår ikke de som mener folk skal sorteres ut fra fellesskapet. De som ikke har vært i en slik sitasjon vet ikke hva det handler om, derfor må vi som har opplevd det, delta.

Jeg har et håp om å få et avlastningssenter for funksjonshemmede i Brumunddal før jeg gir meg.

Eva Olsen Høisveen

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kongsvinger snudde og vant

    Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

  • Storhamar leder før siste periode

    Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.

  • Avviser sykehus-søksmål

    Hedmarken tingrett har avvist Sykehuset Innlandets søksmål mot røntgenleverandøren Unilab fordi saken er foreldet. Sykehuset mente Unilab burde betale boten sykehuset fikk etter at en pasient døde, skriver HA.