– Miljøverndepartementet bryter rovviltforliket

– Miljøverndepartementet har stanset ulvejakta. Dette er brudd på rovviltforliket, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Småbrukarlagets leder Ann Merete Furuberg

Norsk Bonde- og Småbrukarlag med Merete Furuberg i spissen forutsetter at rovviltnemndenes vedtak om lisensjakt på 12 ulver ikke blir redusert.

Foto: Kjell Herning / NRK

Furuberg er kritisk til at den igangsatte lisensjakta på ulv nå er stanset.

- En overprøving av rovviltnemndenes vedtak om lisensjakt på ulv er i strid med Stortingets enstemmige rovviltforlik som fremhever at den regionale rovviltforvaltningen må styrkes, sier lederen for bonde- og småbrukarlaget.

Skjærer alle over en kam

Også Ivar Odnes, leder for rovviltnemda i Oppland, mener det er feil at lisensjakta ble stanset.

Ivar Odnes

- Vi skal ikke ha stedbunden ulv i Oppland, sier Ivar Odnes, leder for rovviltnemda i fylket.

Foto: Torvild Sveen / NRK

– Her skjærer miljøverndepartementet alle regionene over én kam, sier leder for rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes, til at Miljøverndepartementet i går stoppa lisensfellinga på ulv.

– Oppland har gjort en vurdering ut fra at vi har hatt en ulv på Lesja i hele sommer, og vi skal ikke ha stedbunden ulv i Oppland.

Odnes forteller at dette er bakgrunnen for at de har ett dyr på lisensfellingskvota.

Stoppet jakta

I går ble det kjent at Miljøverndepartementet midlertidig har stoppet den igangsatte lisensfellinga av ulv i Norge, fordi de ville behandle en klage på vedtaket fra Naturvernforbundet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bård Vegar Solhjell

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sier departementet vil behandle klagene på ulvejakta raskt, men vil ikke si noen dato for når klagene skal være ferdigbehandlet.

Foto: NRK

Sju av landets åtte regionale rovviltnemnder har gitt tillatelse til å felle ulv i vinter. Jakta begynte mandag 1, oktober og skal vare fram til 31. mars.

De opprinnelige vedtakene fra rovviltnemndene ga til sammen fellingstillatelse på tolv ulver.

Helt feil

At den nå er midlertidig stoppet, mens klagebehandlingen pågår, er helt feil, ifølge Ivar Odnes.

– Her har ikke Miljøverndepartementet tatt hensyn til de ulike rovviltnemndenes vurderinger, sier han.

– Vi forholder oss til at vi kan ha streifdyr i Oppland, men slike stedbundne dyr som ulven på Lesja skal vi ikke ha, derfor bør dette dyret tas ut. Vi forventer at våre avgjørelser blir respektert.