og Anne Marte Kattevold Adolfsen
I går vedtok Helse Øst regler som gjør det vanskeligere for sykehusansatte å jobbe i privat praksis. Denne avklaringen er administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Torbjørn Almlid, fornøyd med.
Ti prosent av de 300 legene ved sykehusene i Hedmark og Oppland har en bijobb.
Manglet regelverk
Det har vært vanskelig å ta tak i dette med bierverv fordi vi har savnet et felles regelverk for hele Helse Øst regionen, men det har vi nå fått, sier sykehusdirektør Torbjørn Almlid.
Sykehusdirektøren tok opp problemet med sykehuslegene sin bijobbing for to år siden med Helse Øst.
Grunnen til at han ønsket en avklaring var at det var en fare for at leger som jobbet 50 prosent på sykehuset henviste pasienter til sin private praksis i stedet for å behandle pasienten på sykehuset.
Kjærkommen avveksling
Et problem er at sykehuset risikerer å tape økonomisk på at de ikke får behandle pasientene, et annet problem er faren for at bijobben vil gå ut over jobben på sykehuset.
Den problemstillingen skjønner ikke urolog og tillitsvalgt for legene ved sykehuset på Lillehammer Helge Sætren.
- Den tiden man legger ned på privat virksomhet, er tid man mener at man har til disposisjon. Man tar seg ikke fri i fra den faste jobben for å jobbe privat. Dette er ikke tid som arbeidsgiveren disponerer, sier Sætren.
Han har selv arbeidet noe på si, og mener det er en kjærkommen avveksling og at arbeidssituasjonen er en helt annen.
- Alt er mye fredeligere og man kan holde på med det man skal holde på med uten å bli forstyrret av andre ting, sier Sætren som sier at bijobbing selvfølgelig også er et bidrag til økonomien.
Både fordeler og ulemper
Av 300 leger ved sykehusene i Hedmark og Oppland er det mellom 25 og 30 som jobber på si.
Torbjørn Almlid sier at for de fleste av dem vil det fortsatt være mulig å jobbe på si som før. Det er avhenig av hvor lange ventelister det er ved de offentlige sykehusene
- Vi snakker om tilfeller der leger jobber i en full stilling hos oss og samtidig jobber i en bigesjeft. På enkelte områder er det en konkurranse om pasientene, mens på andre områder er det en fordel med en privat virksomhet fordi det tar unna ventetider, noe som er bra for pasientene, sier Almlid.
Han mener samtidig at det å ha et omfattende privat tilbud, delvis gjennomført av sykehusets egne leger, er problematisk i forhold til å drifte en sykehusavdeling som skal ha vaktbærende alle døgnets timer hele året rundt.
Kan bli rammet av reglene
Privatklinikken Mjøskirurgene på Gjøvik, som i dag har avtale om behandling av noen pasienter for Helse Øst, er av de som kan bli rammet av innskjerpingen av regelverket. Der er det både gynekologer, øyeleger og ortopeder.
Fungerende daglig leder ved Mjøskirurgene, Espen Mørk sier det blir vanskelig å drive privat sykehus med slike retningslinjer.
Han mener det er en arbeidsgivers plikt og rett at ansatte gjør jobben sin, men hvis det ikke går ut over jobben synes han det er merkelig at de ikke skal kunne jobbe på si.