Hopp til innhold

- Godt bonde-oppgjør kan gi signaleffekt

Bonde Eivind Holen i Sør-Fron tror et godt oppgjør nå vil få de som tenker på å slutte, eller lurer på om de skal ta over gården, til tenke seg om en gang til.

Eivind Holen lukker snart fjøsdøra for godt.

Bonde Eivind Holen i Sør-Fron tror et godt oppgjør nå, vil ha stor betydning for landbruket framover.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Bondeorganisasjonene la onsdag fram sitt krav. Rammen er på 2,6 milliarder kroner, og kravet per årsverk er 18.500 kroner.

Leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki fra Løten, er fornøyd med kravet, og sier det samsvarer godt med fylkeslaget har signalisert tidligere i vinter.

  • Video Mange bønder gir seg i yrket.

    Mange bønder gir seg i yrket

– Ikke mer enn nødvendig

Tirsdag denne uka fortalte NRK Hedmark og Oppland at tre norske bønder gir seg hver dag. En av dem er Bonde Eivind Holen i Sør-Fron. Det skyldes litt alder og litt helsa, men uansett ville han nå ha gitt seg med dyr nå. Han synes det er surt å tjene 200 000 kroner i året uten ferie og med 70 - 80 timers arbeidsuke.

– Hva synes du om kravet som er lagt fram?

– Jeg kjenner ikke dokumentasjonen bak, men beløpet er ikke mer enn det som behøves. Så får vi se om det er dette som blir resultatet, eller om vi sitter igjen med halvparten når forhandlingene er ferdig.

– Signaleffekt

– Hva tror du det vil bety for landbruket framover hvis dere får gjennom kravet, eller mesteparten av det?

– Får de igjennom noe i nærheten av kravet, vil det ha en signaleffekt. Ikke minst for de yngre som lurer på om de skal begynne, eller finne seg et annet yrke.

– Men det er vel ikke nok med ett godt oppgjør?

– Nei, vi har stadig sakket akterut, så det må følges opp slik at vi kan ta igjen etterslepet.

– Virker høyt

– Kravet er rimelig bra og oppfyller mange av de kriteriene vi fra Hedmark har signalisert tidligere i vinter. Så jeg er godt fornøyd. Det virker sikkert høyt når det presenteres som 2,6 milliarder. Men for den enkelte bonde dreier dette seg om å få dekket inn kostnadsøkningene vi har i produksjonen. De må dekkes inn før vi kan få økt våre inntekter.

Det sier leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki, i en kommentar til bondekravet.

Flere saker fra Innlandet