NRK Meny
Normal

Ny Birken-sjef vil "låse" rennet til medvind

– Birkebeinerrennet bør heretter velge startområde etter vindretning, og dermed sørge for medvind i framtidige renn. Det sier den nye Birken-sjefen, Jo Gunnar Ellevold, på sin første arbeidsdag.

Birken-løypa
Foto: NRK

– Vi sliter med svært dårlig omdømme etter årets avlysning, og jeg mener at medvind kan løse problemet hvis vi bare velger startområde ut fra værmeldingen, sier Ellevold.

Brannfakkel

– For meg blir det en fanesak å forhindre framtidige avlysninger, så det at vi nå iverksetter tiltak er viktig, sier den nye sjefen.

Utspillet fra Ellevold kommer etter at Rena har vært fast startområde for det verdensberømte rennet siden 1991.

Fram til da var det annenhver gang på Lillehammer og Rena.

Gode erfaringer fra militærøvelser

Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS

Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS

Foto: Dag Kessel / NRK

Ellevold kommer fra stillingen som sjef for Forsvarets Vinterskole på Terningmoen.

– Under militærøvelser har vi erfart at forflytning i medvind gir soldatene en helt annen mobilitet. Selv unge og uerfarne rekrutter klarer sterk kuling og storm hvis det bare skjer med vindretningen, sier Ellevold, som understreker at saken ikke er styrebehandlet ennå.

Første arbeidsdag

– Er det ikke vel frimodig å starte første arbeidsdag med en slik programerklæring?

– Jo, jeg er jo nødt til å gå til styret med denne saken for å få den godkjent. Men jeg er helt overbevist om at styret også er opptatt av at det skal gjennomføres Birkebeinerrenn og at det må skje på sikreste og på beste måte for deltagerne, sier Ellevold.

Vindseil

Den nye Birken-sjefen mener også at andre tiltak bør vurderes, blant annet store vindseil på de mest utsatte stedene over fjellet.

– Flere produsenter tilbyr billige vindseil på 20 meters høyde, som forankres i snøplugger, opptil 2 meter ned i snøen.

Det er også mulig å tenke seg klassiske norske snøskjermer, sier Ellevold.

Bente Wahl

Statsmeteorolog Bente Wahl

Foto: Kristian Elster / NRK

Varierende vindretning

For at Ellevold skal få igjennom sin ide om å endre startsted etter hvilken vei vinden kommer til å blåse på renndagen, må det sikre varsler til. Det er ikke nødvendigvis veldig lett.

– Under høytrykksperioder kan vi gi gode varsler om vindretning 48 timer i forkant, men under andre værforhold kan det være mer usikkert, sier meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk Institutt.

– 24 timer før rennstart kan vi med veldig stor sikkerhet si hvilken vei vinden kommer til å blåse og styrken på den, forteller Wahl.

Hun og hennes kolleger kommer til å ha et tett samarbeid med arrangørene hvis Ellevold får det som han vil.

– Vi vil utvikle rutiner sammen med Meteorologisk Institutt for å kvalititetssikre dette, sier Ellevold.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Nr. 6 i korps-NM

    Kolbu janitsjarsjarkorps med dirigent Christian Tennfjord ble nummer 6 i helgas norgesmesterskap for janitsjar, i regi av Norges musikkorpsforbund. De var 3,5 bak vinneren Christiania blåseensemble. Dette er korpsets beste plassering noensinne.

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.