NRK Meny
Normal

- Binder opp 600 tonn CO2

Her ser du verdens høyeste trehus under bygging i produksjonshallen i Moelven Limtre. Bygget skal stå ferdig i Bergen i november om ett år.

Byggingen av verdens høyeste trehus er nå full gang i Bergen. Bak prestisjeprosjektet står to firmaer i Innlandet; Sweco Lillehammer og Moelven Limtre. I Moelv jobbes det nå på spreng med delene.

– Dette er bærekraftig. Vi lager en kjempebygning i tre istedenfor stål og betong, sier Åge Holmestad, direktør Moelven Limtre.

Må være nøyaktig på millimeteren

Åge Holmestad, direktør i Moelven Limtre.

Åge Holmestad, direktør i Moelven Limtre.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Det mest utfordrende er de knallharde kravene til nøyaktighet, Vi snakker om "millimetertoleranse" 45 meter over bakken.

Bygningen får 14 etasjer, og har 62 leiligheter på 40 - 60 kvadratmeter. Arbeidene med fundamenter startet i april i år.

Fundamentering er gjort i betong på vanlig måte, deretter bygges fire etasjer med moduler i tre Så bygges et skjelett rundt hele bygget i limtre. Over 5, etasje bygges et betongdekke, deretter kan moduler i tre bygges over dette.

– Feil pris på grunn av uvitenhet

– Dette er det mest spennende vi har gjort på mange år. Prosjektet er en stor utfordring, og vi mener det er en framtid i bygging i trehus.

– Men ser du ingen problemer med bygging av store trehus?

– Nei, egentlig ikke. Det eneste måtte være at entreprenører beregner for høy pris, fordi de ikke vet hvordan det skal gjøres.

– Men hva er prisforskjellene i forhold til andre typer hus?

– Det er vanskelig å si noe generelt på grunn av store forskjeller mellom prosjektene, men vi er som regel konkurransedyktige på pris, sier Homestad.

Bygget blir liggende like ved Puddefjordsbroen.

Bygget blir liggende like ved Puddefjordsbroen.

Foto: Sweco

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang