NRK Meny
Normal

Reagerte på at saken kom "rekenes på ei fjøl"

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) sa i dag at hennes kollegaer i rådet bestemt avviste overfor henne at de hadde lovet Scan4news penger.

Aasa Gjestvang

Aasa Gjestvang fortalte at hun aldri fikk vite om garantien til Scan4news da saken ble behandlet i fylkesrådet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Frode Knutzen Midtlund

Frode Knutzen Midtlund

Foto: Per Magnussen / NRK

I dag var det innkalt til ekstraordinært fylkestingsmøte i forbindelse med pengegaranti-saken. Fylkesråd Eva Arnseth ga Hamar-firmaet Scan4news en garanti på seks millioner kroner uten å ha fullmakt til dette.

Arnseth trakk seg som en følge av saken. Det gjorde også fylkesrådsleder Njål Føsker. Han forklarte seg for fylkestinget tirsdag, og fastholdt at han ikke visste at det var gitt en garanti før den politiske behandlingen.

Reagerte på forslaget

– Jeg reagerte på at denne saken kom "rekenes på ei fjøl", sa fylkesråd Aasa Gjestvang til fylkestinget i Hedmark i dag.

For hun fikk høre om forslaget til støtte til Scan4news over en måned etter at hamarfirmaet hadde fått garantien. Den fikk hun aldri vite noe om. Hun reagerte uansett på forslaget om støtte:

– Til slutt gikk jeg nesten ned på kne og ba fylkesrådet tenke seg om dette virkelig var en sak de ville gå for. Jeg spurte også om fylkesrådet hadde gitt noen lovnader i saken siden akkurat denne saken var så viktig å gå for og det ble blankt avvist, sa Gjestvang i dag.

SE VIDEOINNSLAG OM SAKEN:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Fylkesting

– Mange brudd avslørt

Frode Knutzen Midtlund kom med skarp kritikk i dag.

– En ukultur har blitt avslørt. Manglende journalføring av e-poster er avslørt. Brudd på våre etiske retningslinjer er avslørt. Brudd på tildelingsreglementer er avslørt. Og så er det det jeg er mest bekymret for, et stort spørsmålstegn kan stilles ved evnen til trygg økonomisk styring i fylkeskommunen, sa Høyre-politikeren fra talerstolen.

Han mener det som har skjedd har satt fylkeskommunens troverdighet i fare.

– Kort sagt, en politisk kultur og en opptreden som har satt fylkeskommunens troverdighet på spill. Etter mitt og Høyres syn hadde tiden nå vært inne for å etablere et nytt politisk flertall i Hedmark.

– Må vise handlekraft

Dette ønske får han ikke oppfylt siden det allerede før møtet var klart at Senterpartiet og Arbeiderpartiet fortsetter samarbeidet. Noe som forundret Knutzen Midtlund.

– Det er med forundring at jeg ser, og spesielt etter Åsa Gjestvangs redegjørelse, at Senterpartiet fortsatt klamrer seg til sin utro tjener.

Nå krever Knutzen Midtlund at man får på plass et nytt fylkesråd så fort som mulig.

– Nå må de som har satt oss i denne vanskelig og utålelige situasjonen, vil jeg si, vise handlekraft og snarest mulig få et nytt fylkesråd på plass. Et fylkesråd som kan bygge opp nødvendig tillit til fylkestinget, fylkeskommunen og fylkesrådet. Dette må skje i løpet av en til to uker fra nå av. Noe annet er uakseptabelt.