Hjelp til fjernsyn

NRKs tilbud kan du ta del i på stadig flere plattformer og via ulike app-er i tillegg til som "vanlig" tv.

Jon Almaas tester NRK Nett-tv

Jon Almaas tester NRK sin nett-TV.

Last ned NRKs mediespiller og andre app-er: nrk.no/mobil

NRK Supers mediespiller - tv.nrksuper.no

Slik bruker du NRKs mediespiller - tv.nrk.no/hjelp

Praktisk alle NRK-programmer tekstes: Slik finner du tekstingen.

Fra og med april 2016: Distriktssendinger i HD

NRK på alle plattformer

Både via egne smart-tv-apper, Playstation, Apple-TV, Chromecast og app-er for brett og telefoner kan du ta del i NRKs tilbud.

Les mer:

TV-tilbudet

Det tv-sendte tilbudet fra NRK finner du på den brede NRK1-kanalen, fordypningskanalen NRK2 og den tredje barn/ungdomskanalen NRK Super/3.

Mediespilleren til NRK finner du på adressen tv.nrk.no eller via egne app-er på en rekke ulike plattformer.

Det finnes også en egen spiller med innhold spesielt tilrettelagt for barn - tv.nrksuper.no.

Se også: Kanallister for de enkelte tv-tilbydere

Det tradisjonelle fjernsynstilbudet finner du slik:

NRK1 - bredt og variert programtilbud. Norges største tv-kanal.

NRK2 - fordypningskanalen. Bakgrunns-, dokumentar og nyhetskanal.

NRK3 /NRK Super - den tredje kanalen tilbyr et barnetilbud på dagtid og et tilbud for unge voksne med serier, humor og film på kveldstid.

Les mer: Programoversikt - NRKs tv-tilbud

NRKs mediespiller

NRKs Nett-TV - tv.nrk.no - gir deg muligheten til å se tv direkte og de fleste programmer i opptak. Du kan spole tre timer tilbake i mediespilleren.

Mediespilleren kan brukes og tilpasser seg skjermbildet enten du bruker en smarttelefon, brett, PC, Mac eller annen enhet.

I mediespilleren er filmer og serier merket med anbefalt aldersgrense.

Spesialtilbud fjernsyn:

• NRK1 Tegnspråk - TV-tilbud for døve seere med tolking av NRK1s sendinger.
Storparten av tv-tilbudet kan du også se som nett-tv enten direkte eller i etterkant.

Se på tv.nrk.no: NRK Tegnspråk

Les mer: NRK Tegnspråk

Storparten av NRKs programmer tekstes. Til nyhetsprogrammer, fakta-, dokumentar-, natur- og debattprogrammer kan du selv velge inn tekstingen.

Les mer: Teksting for hørselshemmede

Les mer: Slik får du 5.1-lyd fra NRKs tv-kanaler

Se: NRK.no/nett-tv

Hvordan se NRK i utlandet?

I Sverige og Danmark er det mulig å se NRK via enkelte kabelselskap.
De fleste nyhetssendinger samt enkelte programmer/serier er tilgjengelig via Nett-TV for brukere i utlandet.

Bruk av mediespilleren i utlandet

Du kan som regel ikke se TV direkte i utlandet, men i opptak kan du se et bredt utvalg.

Dette betyr at for eksempel Dagsrevyen kan du ikke se direkte i utlandet eller om du bruker en maskin i Norge med utenlandsk IP-adresse, men i opptak senere på kvelden kan du se Dagsrevyen via tv.nrk.no.

Les mer: Bruk av NRKs mediespiller i utlandet - og hviljke programmer du kan se.


Se NRK via satelitt

Via to satellitter kan du ta i mot NRKs tilbud - både fjernsyn og radio:

  • Thor 5, på 1º vest. Denne opereres av Telenor Satellite Broadcasting for Canal Digital.
  • Astra 4a på 5º øst. Denne opereres av SES Sirius for Viasat.

Melde feil på tv-signalet

  • Satellitt eller kabel: Kontakt din leverandør.
  • Det digitale bakkenettet: Tlf 09595 (NTV)

HD-TV er standard

HD eller høyoppløselige tv-bilder er nå standarden på de fleste NRK-sendinger. Via Den elektronisk programguiden (EPG) - eller info-knappen - på fjernkontrollen din kan du se om sendingen er i HD.

Distriktsnyhetene kl 18.40 og 20.55 på NRK1 blir et unntak fra HD-regelen en stund framover. Det er foreløpig ikke teknisk kapasitet til å sende de ulike regionale sendingene parallelt som HD-sendinger. De går i en litt lavere kvalitet kalt SD.

Første krav for å kunne se fjernsyn i HD er selvfølgelig at du har et apparat som er laget for å vise signalene i beste oppløsning. De aller fleste tv-er som selges nå et apparat som støtter HD-formatet. Er apparatet noen år gammelt er ikke HD noen selvfølge og det selges også fortsatt nye apparater som ikke har HD-støtte.

Kjøper du nye TV så spør om det er en HD-TV. Apparatet vil også være merket HD enten på selve apparatet, emballasje eller medsendt informasjonsmateriale. Det går også an å søke opp sitt apparat på internett og sjekke om det har HD.

Snart ser alle HD

Om du faktisk kan se sendingene i HD avhenger også i en viss grad av hvordan du tar i mot tv-signalene. Ser du tv via digitalt bakkenett og Riks-TV er HD standarden for alle, men ser du tv via kabel eller parabol er det fortsatt noen som kan ha analogt mottak.

Sjekk med ditt borettslag eller selskapet som formidler tv-signalene om hvordan mulighetene er for HD. Ofte vil det være nok å skifte fra analog dekoder/mottakerboks til en digital HD-boks. En slik boks kan også ha en mulighet til å ta opp programmene i HD-kvalitet.

Les mer: HD-TV - slik tar du inn HD hos de ulike selskapene

Bakkenett, nett, satellitt eller kabel

Siden 2009 har alle tv-signalene i Norge blitt distribuert digitalt i det digitale bakkenettet. Alle de gamle analoge senderne er slukket.

I en ny digital tv-verden har du flere valgmuligheter for hvordan du tar i mot tv-signalene.

Det betyr at du de fleste steder i landet kan velge om du ønsker å ta inn tv-signalene via det digitale bakkenettet, bredbånd (nett), kabel-tv eller satellitt (parabol).

Garanti for at alle skal kunne se NRK

Stortinget har gitt en garanti som sier at alle hustander i Norge skal ha tilgang til NRKs tv-kanaler på sin faste adresse. Har du ikke dekning fra det digitale bakkenettet der du bor så kan du ta kontakt med NRKs Publikumsservice. Da får du hjelp til å skaffe deg tv-signalene på annen måte.

Selskapet NTV har konsesjon for driften av det digitale bakkenettet. NRK leier kapasitet og tilbyr sine fjernsynskanaler og radiokanaler gratis via NTV. I tillegg er det mulig å abonnere på betal-tv hos selskapet RiksTV. Dekningskart finner du på nettsidene til begge selskapene - ntv.no eller rikstv.no .

For de som bor utenfor dekningsområdet for det digitale bakkenettet har NRK inngått avtale med satellittselskapene Viasat og Canal digital om gratis NRK-kort som gir tilgang til NRKs tilbud (kunder må tilfredsstille de krav som Viasat og Canal digital har for godkjent mottakerutstyr).

NRKs Publikumsservice hjelper deg

NRKs Publikumsservice på telefon 23 04 70 00 eller e-post info@nrk.no veileder deg gjerne hvis du bor slik til at du ikke kan motta digitale tv-signaler med vanlig antenne.

Garantien om et NRK-tilbud gjelder kun fast bostedsadresse - ikke hytter, fritidsboliger eller campingvogn/båt. Hvis du ønsker et tilbud utover NRKs tilbud må du ha et ordinært abonnement.

Les mer: Kjøp av radio- og tv-programmer til privat bruk.

Dekoder for å se bakkenett-sendinger

De fleste nye fjernsynsapparater har nå innebygd mottaker for det digitale bakkenettet. Da trenger du kun å koble til antenneledningen. For å se NRKs kanaler trenger du heller ikke programkort.

Har du et eldre tv-apparat trenger du en en egen mottaker boks/dekoder som kobles til tv-apparatet og til antennen. Også her trenger du ikke noe kort så lenge du vil se bare NRKs kanaler.

Dekoderen mottar tv-signalet gjennom en UHF-antenne. I Norge må mottakere støtte mpeg-4 for at de skal fungere. For å være sikker, se etter RiksTV godkjente mottakere eller fjernsynsapparater når du kjøper. Både bokser og fjernsynsapparater med innebygde dekodere har en Riks-TV-logo.

Se tv i blokk, borettslag, sameie eller lignende

Mottaksmulighetene i blokk, borettslag, sameie eller lignende er de samme som beskrevet ovenfor. Lokale forhold, regler og avtaler innvirker dermed på hvordan du kan se tv og hvilket tv-tilbud du kan få.

Mer om det digitale bakkenettet

NRKs Publikumsservice svarer på spørsmål

Har du spørsmål knyttet til NRKs programtilbud eller hvordan du kan få sett TV der du bor, på hytta eller underveis, ta kontakt med NRKs Publikumsservice på telefon 23 04 70 00 eller e-post info@nrk.no.

NRKs Publikumsservice hjelper deg også hvis du vil kjøpe kopier både av radio- og tv-programmer til privat bruk.

Les mer: Kjøp av radio- og tv-programmer til privat bruk.