Informasjon fra NRK

Hjelp til fjernsyn

NRK har fått nye hjelpesider - se nrk.no/hjelp.

Jon Almaas tester NRK Nett-tv

Jon Almaas tester NRK TV.

NRK på alle plattformer

Både via egne smart-tv-apper, Playstation, Apple-TV, Chromecast og app-er for brett og telefoner kan du ta del i NRKs tilbud.

Les mer:

TV-tilbudet

Det TV-sendte tilbudet fra NRK finner du på den brede NRK1-kanalen, fordypningskanalen NRK2 og barne- og ungdomskanalen NRK Super/3.

Mediespilleren til NRK finner du på tv.nrk.no eller via egne app-er på en rekke ulike plattformer.

Det finnes også en egen spiller med innhold spesielt tilrettelagt for barn - tv.nrksuper.no.

Det tradisjonelle TV-tilbudet finner du slik:

NRK1 - bredt og variert programtilbud. Norges største TV-kanal.

NRK2 - fordypningskanalen. Bakgrunns-, dokumentar og nyhetskanal.

NRK3 /NRK Super - den tredje kanalen tilbyr et barnetilbud på dagtid og et tilbud for unge voksne med serier, humor og film på kveldstid.

NRK TV – mediespilleren på nett

NRK TV – tv.nrk.no - gir deg muligheten til å se TV direkte og de fleste programmer i opptak. Du kan spole tre timer tilbake i mediespilleren.

Mediespilleren tilpasser seg skjermbildet enten du bruker en smarttelefon, brett, PC, Mac eller en annen enhet.

I mediespilleren er filmer og serier merket med anbefalt aldersgrense.

Spesialtilbud fjernsyn:

NRK1 Tegnspråk er et TV-tilbud for døve seere med tolking av NRK1s sendinger.

Storparten av TV-tilbudet kan du også se på tv.nrk.no enten direkte eller i etterkant.

Storparten av NRKs programmer tekstes. Til nyhetsprogrammer, fakta-, dokumentar-, natur- og debattprogrammer kan du selv velge inn tekstingen.

Hvordan se NRK i utlandet?

I Sverige og Danmark er det mulig å se NRK via enkelte kabelselskap. De fleste nyhetssendinger samt enkelte programmer/serier er tilgjengelig via NRK TV for brukere i utlandet.

Du kan som regel ikke se TV direkte i utlandet, men i opptak kan du se et bredt utvalg.

Dette betyr at for eksempel Dagsrevyen kan du ikke se direkte i utlandet eller om du bruker en maskin i Norge med utenlandsk IP-adresse, men i opptak senere på kvelden kan du se Dagsrevyen via tv.nrk.no.

Se NRK via satelitt

Via to satellitter kan du ta i mot NRKs tilbud – både på fjernsyn og radio:

  • Thor 5, på 1º vest. Denne opereres av Telenor Satellite Broadcasting for Canal Digital.
  • Astra 4a på 5º øst. Denne opereres av SES Sirius for Viasat.

Melde feil på TV-signalet:

  • Satellitt eller kabel: Kontakt din leverandør.
  • Det digitale bakkenettet: Tlf. 09595 (NTV)

HD-TV er standard

HD eller høyoppløselige tv-bilder er nå standarden på de fleste NRK-sendinger. Via Den elektronisk programguiden (EPG) - eller info-knappen - på fjernkontrollen din kan du se om sendingen er i HD.

Første krav for å kunne se fjernsyn i HD er selvfølgelig at du har et apparat som er laget for å vise signalene i beste oppløsning. De aller fleste TV-er som selges nå er et apparat som støtter HD-formatet. Er apparatet mange år gammelt er ikke HD noen selvfølge og det selges også fortsatt nye apparater som ikke har HD-støtte.

Om du faktisk kan se sendingene i HD avhenger også i en viss grad av hvordan du tar i mot TV-signalene. Ser du TV via digitalt bakkenett og Riks-TV er HD standarden for alle, men ser du TV via kabel eller parabol er det fortsatt noen som kan ha analogt mottak.

Sjekk med ditt borettslag eller selskapet som formidler TV-signalene om hvordan mulighetene er for HD. Ofte vil det være nok å skifte fra analog dekoder/mottakerboks til en digital HD-boks. En slik boks kan også ha en mulighet til å ta opp programmene i HD-kvalitet.

Bakkenett, nett, satellitt eller kabel

Siden 2009 har alle TV-signalene i Norge blitt distribuert digitalt i det digitale bakkenettet. Alle de gamle analoge senderne er slukket.

I en ny digital TV-verden har du flere valgmuligheter for hvordan du tar i mot TV-signalene.

Det betyr at du de fleste steder i landet kan velge om du ønsker å ta inn TV-signalene via det digitale bakkenettet, bredbånd (nett), kabel-TV eller satellitt (parabol).

Garanti for at alle skal kunne se NRK

Stortinget har gitt en garanti som sier at alle hustander i Norge skal ha tilgang til NRKs TV-kanaler på sin faste adresse. Har du ikke dekning fra det digitale bakkenettet der du bor så kan du ta kontakt med NRKs Publikumsservice. Da får du hjelp til å skaffe deg TV-signalene på annen måte.

Selskapet NTV har konsesjon for driften av det digitale bakkenettet. NRK leier kapasitet og tilbyr sine fjernsynskanaler og radiokanaler gratis via NTV. I tillegg er det mulig å abonnere på betal-TV hos selskapet RiksTV. Dekningskart finner du på nettsidene til begge selskapene - ntv.no eller rikstv.no .

For de som bor utenfor dekningsområdet for det digitale bakkenettet har NRK inngått avtale med satellittselskapene Viasat og Canal digital om gratis NRK-kort som gir tilgang til NRKs tilbud (kunder må tilfredsstille de krav som Viasat og Canal digital har for godkjent mottakerutstyr).

NRKs Publikumsservice hjelper deg

NRKs Publikumsservice på telefon 23 04 70 00 eller e-post info@nrk.no veileder deg gjerne hvis du bor slik til at du ikke kan motta digitale TV-signaler med vanlig antenne.

Garantien om et NRK-tilbud gjelder kun fast bostedsadresse - ikke hytter, fritidsboliger eller campingvogn/båt. Hvis du ønsker et tilbud utover NRKs tilbud må du ha et ordinært abonnement.

Dekoder for å se bakkenett-sendinger

De fleste nye fjernsynsapparater har nå innebygd mottaker for det digitale bakkenettet. Da trenger du kun å koble til antenneledningen. For å se NRKs kanaler trenger du heller ikke programkort.

Har du et eldre TV-apparat trenger du en en egen mottaker boks/dekoder som kobles til TV-apparatet og til antennen. Også her trenger du ikke noe kort så lenge du vil se bare NRKs kanaler.

Dekoderen mottar TV-signalet gjennom en UHF-antenne. I Norge må mottakere støtte mpeg-4 for at de skal fungere. For å være sikker, se etter RiksTV godkjente mottakere eller fjernsynsapparater når du kjøper. Både bokser og fjernsynsapparater med innebygde dekodere har en Riks-TV-logo.

Se TV i blokk, borettslag, sameie eller lignende

Mottaksmulighetene i blokk, borettslag, sameie eller lignende er de samme som beskrevet ovenfor. Lokale forhold, regler og avtaler innvirker dermed på hvordan du kan se TV og hvilket TV-tilbud du kan få.

NRKs Publikumsservice svarer på spørsmål

Har du spørsmål knyttet til NRKs programtilbud eller hvordan du kan få sett TV der du bor, på hytta eller underveis, ta kontakt med NRKs Publikumsservice på telefon 23 04 70 00 eller e-post info@nrk.no.

NRKs Publikumsservice hjelper deg også hvis du vil kjøpe kopier både av radio- og TV-programmer til privat bruk.