Hopp til innhold

Dette kan høyhælte sko gjøre med føttene dine

– Du bør være klar over hva høyhælte sko kan føre til hvis du bruker dem for mye over lenger tid, advarer fotterapeut.

Hammertær

– Denne damen har feilstilte tær, skjev stortå, hammertær, torner og tverrplattfot - alle typiske plager høyhælte sko kan medføre, forklarer bedriftsterapeut Henriette Aanesen.

Foto: Henriette Aanesen

Torner, hard hud, fettvevsprolaps, tverrplattfot, smerter i forfoten betinget trykk på nerver, låsning i mellomfoten, feilstilt stortå og krokete småtær er typiske eksempler på skader som skyldes hyppig bruk av høyhælte sko.

Det sier Henriette Aanesen, fot- og bedriftsterapeut med spesialisering innen sko,helse, muskel-og skjelettlidelser.

– I tillegg ser jeg at høyhælte sko ofte forårsaker skader i ankler, knær, hofte og nedre del av rygg ved å lage svakheter i muskler og akselendringer i skjelettet, legger hun til.

Mener bruken må begrenses

Henriette Aanesen

– Det er skoen som styrer gangen din. En høy sko vil gjøre at du kan stivne i feil bevegelsesmønster. Jo høyere skoen er, jo mer vil du bli gående på tærne i stedet for over hele foten slikt som normalt, sier fot- og bedriftsterapeut Henriette Aanesen.

Foto: Privat

Aanesen jobber med å forebygge skader, og legger særlig vekt på at fottøyet ikke skal feilstille føttene og skjelettet.

Hun synes det blir for fanatisk å fraråde kvinner å bruke høyhælte sko, men mener bruken må begrenses.

– Jeg oppmuntrer kvinner til å pynte seg til fest og julebord. Høyhælte sko fremhever de kvinnelige formene og gjør noe med holdningen. Man skal likevel være klar over konsekvensene de høye hælene kan medføre dersom man bruker dem for mye over lenger tid.

For eksempel fraråder jeg sterkt å bruke høyhælte sko på arbeidsplassen, sier Aanesen.

Skadene er gjerne så små i begynnelsen at man ikke registrerer dem eller vet at man kan gjøre noe med dem. Over tid vil derimot skadene kunne utvikle seg og gi store smerter.

– Skadene kommer ofte i ungdomsårene. Nyere undersøkelser viser at 60 prosent av 16-åringer allerede har utviklet en skorelatert skade, ofte i forbindelse med idrett, men også på grunn av høyhælte sko.

Les også: Spesialister advarer mot myke, flate Converse-sko

– Rundt 90 prosent av dem som kommer hit er kvinner

Grethe Elisabeth Borchgrevink er overlege og ortoped ved St. Olavs Hospitalet og har arbeidet mye med føtter og hva som gjør en sko god.

Hun er nå i gang med å samle deltakere til et forskningsprosjekt om høyhælte sko for å finne ut om det faktisk er skoene som påfører kvinnene plager.

– Det er en stor overvekt av kvinner som oppsøker ortopedisk avdeling for å la seg operere for fotplager. Rundt 80-90 prosent som kommer hit er kvinner, og hypotesen min er at den store forskjellen av fotplager blant kjønnene skyldes skotøyet.

Borchgrevink forteller at lignende studier på høyhælte sko er gjort tidligere, hvor det har kommet frem at plager relatert til høyhælte sko er et utbredt problem.

– Men ingen har gjort dette på god vitenskapelig metode, slik at det er vanskelig å trekke sikre slutninger.

Grethe Borchgrevink

Ortoped Grethe Elisabeth Borchgrevink forteller at det i grunnen er merkelig at en mote som startet for menn regnes for å være et så utpreget tegn på kvinnelighet.

Foto: NRK

– Jeg vil derfor undersøke om sko med høy hæl, som primært brukes av kvinner i dag, fremmer disse fotskadene, sier Borchgrevink.

Teorier og analyser av mekanikken tilsier imidlertid at høye hæler gir en økt belastning på forfoten og medfører en rekke plager.

– Høyhælte sko setter for eksempel grunnleddet i en unaturlig stilling, og drar unødvendig i strukturene rundt disse. Dette forstyrrer balansen i leddet og medfører feilstillinger, noe som kan resultere i skjev stortå, krokete tær, hammertær, osv.

Les også: Stinkende sko? Slik blir du kvitt den vonde lukten

Hammertå er en tilstand hvor det midterste leddet på tåa står opp på midten.

– Det kan jo virke banalt, for det er bare en tå. Hofter og knær virker med en gang mer alvorlig. Men hammertær kan gi så store smerter at man ikke orker å gå ut. Det kan faktisk være invalidiserende, forteller ortoped Borchgrevink.

– Velg sko med tykk hæl

Hvor mye man bruker skoene, hvilke type sko det er snakk om og hvordan man beveger seg i dem er faktorer som spiller inn og kan avgjøre skadeomfanget, forteller bedriftsterapeut Henriette Aanesen.

Aanesen har følgende tips til innkjøp av finsko:

– Sko med tykk hæl er å foretrekke fremfor svært tynn hæl. Hvor stor høydeforskjell det er fra hel til forfot er også viktig å legge merke til. Sørg for at du har plass til foten nedi skoen, og kjøp heller sko et halvt nummer for stort enn for lite, råder hun.

OBS! Dyre sko kan øke faren for skader

Tips til bruk av høye hæler

Ifølge balanseforsker Beatrix Vereijken ved NTNU er det visse ting du kan gjøre for å begrense smerter og skader ved bruk av høye hæler.

– Det viktigste er å holde mest mulig av kroppsvekten over hælen, sier Vereijken til forskning.no.

Her er Beatrix sine tips:
1.
Ikke ta på deg de høye hælene før du drar hjemmefra. Putt skoene i veska og ha dem på deg bare på festen. Da begrenser du tiden du går på høye hæler.

2. Velg sko med god støtte rundt ankelen. Da unngår du å måtte bruke ekstra muskler for å holde balansen.

3. Når du kjøper skoene må du huske å sjekke at hælen på skoen sitter rett under balansepunktet for hælen din. Prøv mange par sko og merk forskjellen.

4. Hælhøyden er ikke avgjørende for balansen. Det er nesten like viktig med en riktig plassert hæl på skoen, som hvor høy den er. Se punkt 3.

5. Velg sko med platå. Da kommer du opp i høyden uten å nødvendigvis flytte all vekt over til tærne.

6. Unngå at vinkelen fra tådelen opp mot hældelen er så bratt at du bare står på tærne.

7. Spark av deg skoene ved enhver anledning, under bordet ved middagen for eksempel. Knekken i foten er til stede også når du sitter, og tvinger foten i unaturlig stilling.

8. Du trenger ikke øve på å gå i høyhælede sko med høye hæler på. Tren balansen barfot så vil det ha effekt også for den tiden du skal gå med høye hæler.

9. Hold deg mest mulig bakpå. Jo mer av kroppsvekten som er over hælen, jo mindre skader vil du få. Se punkt 3.

10. Det bør være lov å danse barfot. I hvert fall litt utpå kvelden.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)