Hopp til innhold

Dårlig dekning stråler mest

God eller dårlig dekning er avgjørende for hvor mye stråling du blir utsatt for fra telefonen din.

iPhone med handsfree

Statens strålevern anbefaler å bruke handsfree og holde telefonen ut fra kroppen for å minske strålingen.

Foto: Colourbox

Lars Klæboe

Lars Klæbo, forsker ved Statens strålevern.

Foto: Statens strålevern

Mobiltelefonen din kan gi mye stråling dersom den «brukes på feil måte», men det finnes enkle grep du kan gjøre for å minske strålingen.

- Alle mobiltelefonene på markedet er godkjente, derfor kan vi ikke kalle en modell verre enn en annen, men noen forskjeller er det likevel, sier Lars Klæbo, forsker ved Statens strålevern til NRK.no.

Et element er hvor i mobilen antennen er plassert.

- Er den ved høyttaleren ved øret ditt får du mer stråling en dersom antennen er der du snakker, forklarer han.

LES OGSÅ:

2B-klassifisering

Verdens helseorganisasjon (WHO) sa i går at mobiltelefonen kan gi kreft, og plasserte bruken av mobiltelefoner og andre trådløse apparater som mulig kreftfremkallende.

Bruken kommer innunder en såkalt 2B-klassifisering i et system med fire forskjellige trinn:

  • Klasse 1 vil si at det er dokumentert kreftfremkallende, og eksempler på dette er tobakk og UV-stråler fra solarier.
  • Klasse 2 er delt inn i A og B. 2B, som mobilstrålingen er i, vil si at man kan ikke utelukke strålingsfaren, men man kan heller ikke dokumentere at det er det. I klasse 2A er man litt sikrere på strålingsfaren.
  • Klasse 3 er ikke klassifiserbar. Det vil si at man ikke kan utelukke det, men har ikke grunnlag for å si det ene eller det andre fordi det ikke er forsket på det.
  • I klasse 4 kan man si sikkert at det ikke er kreftfremkallende.

Les også: Mobilgründer: – Barna mine får ikke mobil

Forskjellige forskjeller

Stråling fra mobiltelefoner måles i SAR-verdier, og en telefon kan ha høy eller lav SAR-verdi. Den sier noe om hvor mye energi som går inn i hodet ditt og omgjøres til varme.

Likevel er det god eller dårlig dekning som utgjør den største forskjellen på hvor mye stråling du eksponeres for.

- Forskjellen på høy og lav sar-verdi har en faktor på mellom 15 og 20, mens forskjellen på god eller dårlig dekning har en faktor på 1000, eksemplifiserer han.

Dekningen har å gjøre med hvor langt det er til nærmeste basestasjon. Høyt til fjells eller langt ute på havet, parkeringshus eller andre bygg med mye betong, er typiske områder med liten dekning.

- Mobiltelefonen kan sende ut og motta signaler i områder med liten dekning, men når det er dårlig dekning sender den opptil 1000 ganger mer. Det er da du er eksponert for mye stråling, forklarer Klæboe.

Du kan sjekke dekningen ved å se på de små dekningstegnene i displayet på telefonen din.

Les også: Ny tvil om mobilstråling

Trådløst nett er trygt

De fleste av dagens mobiltelefoner kan være på internett, og også her er det strålingsforskjeller.

Trådløst nett gir liten stråling, nettopp fordi du da er i nærheten av basestasjonen. Bruker telefonen 3G kan det være både mye og lite stråling.

- Med trådløst nett sender den på en fast effekt, men med det nyeste 3G-nettet avhenger det av hvor langt det er til basen, men det kan du ikke så lett se selv. Ved gode 3G-forbindelser er det svært liten stråling, kanskje mindre enn med trådløst nett. Med den eldre varianten 2G, som også kalles GSM, kan det være strålemaksimalt hvis det er langt til nærmeste basestasjon, opplyser Klæboe.

Statens stålevern sier at med flere basestasjoner vil det oftere være kort vei til nærmeste stasjon, som da vil minske strålingen fra din egen mobiltelefon.

- I bygninger av betong med solfilter på vinduer, vil det ofte være dårlige dekningsforhold. Da kan det å installere basestasjoner innendørs bidra til å redusere eksponeringen fra din egen mobiltelefon, sier han.

Les også: Amerikansk by innfører advarsler om mobilstråling

Ta forholdsregler

Mange bruker handsfree når de snakker i mobiltelefonen, og det er et godt valg.

- Bruk av handsfree tilsvarer en faktor på rundt 100. Hvis du både bruker handsfree og er i et område med god dekning, kan du gange sammen dekningsfaktoren på 1000 og handsfreefaktoren på 100 og ende opp med en faktor på 100.000. Om du i tillegg holder telefonen litt vekk fra kroppen fungerer det enda bedre, oppfordrer Klæboe.

Med alle de nye appene på markedet er det mange som prøver ut nye ting. En app som måler søvnmønsteret ditt om natten er ganske populær. Mobilen skal være i flightmodus og ligge under puten din hele natten for å registrere søvnen din.

- Det gir ingen eksponering fordi mobilen er i flightmodus. Da vil den ikke sende eller motta signaler, og derfor stråler den ikke, avslutter Lars Klæboe.

Les også: Så mye stråler mobilen din

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)