Nå må hun kjempe mot meterhøye snøskavler

Løypeansvarlig Magne Johansen forteller at det er en tung tur som venter hundespannene som i natt skal kjempe om å komme først inn til målgang i Alta

Sigrid Ekran

Sigrid Ekran er første kjører ut fra Karasjok, og møter mye nysnø på tur mot Jotka.

Foto: Jan Harald Tomassen

Løypeansvarlig i Finnmarksløpet, Magne Johansen.

Løypeansvarlig i Finnmarksløpet, Magne Johansen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Det ligger snøskavler i sporet som er opp mot en meter høye, og været akkurat nå er ganske dårlig, sier løypeansvarlig for Finnmarksløpet, Magne Johansen til NRK.


Han har akkurat kjørt løypa fra Karasjok til Jotka, siste sjekkpunkt før mål, og forteller om dårlig vær med mye snø og vind, men Johansen sier at været er i ferd med å roe seg litt.

Farten vil gå ned

Likevel sier han det er en tung tur som venter kjørerne mot Jotka.

– Jeg tror farten kommer til å gå en god del ned, det er klart de ikke vil holde den samme farten fra Karasjok til Jotka, som de hadde fra Levajok til Karasjok, sier Johansen.

Han forteller at de har satte ekstra stikker langs sporet, og han ikke tror snøføyka vil være så tett at kjørerne vil slite med å se sporet.


Og når første kjører kommer til mål? Det vil ikke Johansen spekulere i.

Åpne råk i elva

Også Altaelva er en utfordring for innspurten til Alta. Det er mye overvann og åpne råker i elva, hvor løypa vanligvis kjøres i flere kilometer.

Daglig leder for Finnmarksløpet, Svanhild Pedersen sier til NRK at løypemanskapene kommer til å ha ekstra oppmerksomhet rundt elva og elveisen.

Dersom elva blir sett som for utrygg, vil løypa flyttes. Løypemanskaper kjører gjennom løypa kort tid før første hundespann kommer.

Råk i Altaelva.

Vinden roer seg en periode

Håvard Thorset, vakthavende meteorolog ved værvarslinga Nord-Norge, forteller at vinden vil roe seg fra midnatt, og at det også vil begynne å snø litt lettere.

– Det vil nok fortsette å komme snø hele veien, men det vil spakne litt av, og på formiddagen fredag vil det bli for det meste oppholdsvær, sier Thorset.

Men for de kjørerne som ligger lengre bak i løypa, kan det bli tøffere forhold igjen mot slutten.

– Utover dagen blåser det opp igjen, og det kan bli en del snefokk, sier Thorset.