Hopp til innhold

Fullførte Finnmarksløpet med blind hund

En hund har kreft, en annen er blind og den tredje mangler tenner. De er alle sammen pensjonister, men det spilte ingen rolle da Finnmarksløpet skulle kjøres. Onsdag formiddag kom Kjell Roar Åsvestad i mål, som den aller siste kjøreren på 500 kilometeren.

Krølle

VETERAN: Krølle er ingen nybegynner i Finnmarksløpet, han var med over målstreken i 2007. Nå er han blind, men ingen sinke i spannet likevel.

Foto: Kjell Roar Åsvestad

– Det er helt fantastisk å ha kjørt helt rundt, forteller en lettet hundekjører, bare minutter etter målgang i Alta sentrum.

Kjell Roar Åsvestad

Kjell Roar Åsvestad mener det er en seier i seg selv å fullføre 500 kilometer over Finnmarksvidda.

Foto: Geir Samuelsen / NRK

Spannets åtte hunder blir av eieren selv beskrevet som et sofaspann. Den eldste er elleve år og den yngste er to. En av dem har en kreftsvulst, en er blind og en annen mangler tenner. Selv om de har noen skavanker, er det ikke noe som plager dem.

– De er godt sjekket av veterinær, det er ikke noe som plager dem. Da hadde vi aldri kjørt avgårde, sier Åsvestad.

Kjell Roar Åsvestad sine hunder

Her er deler av gjengen som har fullført 500 kilometer over Finnmarksvidda

Foto: Kjell Roar Åsvestad

Selv om det er første gangen Åsvestad kjører Finnmarksløpet, er ikke alle hundene nybegynnere. Krølle,som er blind, har vært med i 2007 og ble da nummer to. Krølle var på den tiden eid av Sten Håvad Fjestad, som i år kjører 1000 kilometeren.

Med et pensjonistspann er det mye tilrettelegging. Hunden uten tenner må blant annet få en næringsrik suppe på hvert sjekkpunkt.

– Ja, vi koker suppe til henne uten tenner, i tillegg så styrer og steller vi godt med de andre også, smiler han.

Skulle gjerne ha trent mer

Det skal mye trening til for å kjøre 500 kilometer over Finnmarksvidda. Trening det aldri ble nok av for kjøreren fra Lillehammer.

– Vi hadde mange treningsplaner, men de ble alle avbrutt. Det har ikke blitt så mange gjennomkjøringer som vi hadde ønsket. Vi var veldig spente da vi sto på starten her i Alta. Vi er derfor dobbelt så glad når vi står her nå og jeg har sju av åtte hunder inn i mål, det er fantastisk smiler han.

Målet for dette løpet har vært å fullføre, med et friskt og fint spann, men det har vært tøffe tak underveis.

– Strekkene blir så lange, man blir så sliten. Så kommer man på sjekkpunkt og må gjøre feltarbeid. Så inn i bilen og sove. Vi er ikke så strukturerte ennå, så der har vi noe å jobbe med. Det var et par ganger underveis at vi tenkte at dette går ikke mer, men vi fortsatte, forteller Åsvestad.

Usikker på neste år

Han er nybegynner i Finnmarksløpet og har tidligere bare kjørt ett løp, da ble det en 13. plass i Gausdal maraton. Om han starter til neste år er han ikke helt sikker på, med 500 kilometer over vidda friskt i minne.

– Tja, det vet jeg ikke. Siden vi begynte med dette i august har det kverna rundt. Det har gått med mye tid også, klargjør den ferske langdistanse hundekjøreren.

Publikum Alta sentrum

Det var godt oppmøte i Alta sentrum for å se når den aller siste kjøreren kom i mål.

Foto: Geir Samuelsen / NRK

Hva skal du gjøre nå?

Nå tror jeg at vi må i campinghytta å rydde. Faren min er handler alene, så han er sikkert like sliten som meg, så nå må vi finne ut om vi blir til i morgen eller om vi starter hjem i dag, avslutter den glade kjøreren.

For oppdaterte nyheter gå inn på nrk.no/finnmarkslopet

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet