– Sigrid Ekran må finne seg i å være favoritt

Sju–åtte hundekjørere er kandidater til å vinne den lengste distansen under Finnmarksløpet – og dermed kalle seg verdensmester. Alle er norske.

Finnmarksløpet 2015

Sigrid Ekran er blant de absolutte favorittene under årets Finnmarksløp.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Hans Petter Dalby

Hans Petter Dalby. Foto: Knut-Sverre Horn

Foto: Knut-Sverre Horn

NRKs ekspertkommentator Hans Petter Dalby må konstatere at det er mange navn på lista over dem som kan gå helt til topps på FL1000.

Det blir ikke lettere å vurdere vinnersjansene etter at uværet har ødelagt mye av hundekjørersesogen så langt. Steinar Kristensen fra Alta er faktisk den eneste som har fullført et langdistanseløp.

Kristensen favoritt

Finnmarksløpet 2015

Steinar Kristensen fra Alta er den eneste som har fullført et langdistanseløp, og er blant favorittene.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Han vil kunne ha en fordel fordi han har fått svar på hvordan ting fungerer, blant annet om unge hunder svarer til forventningene. Det blir spennende å se om Steinar har profittert på det, sier Dalby.

Men Kristensen er likevel ikke blant de umiddelbare favorittene til Dalby:

– De andre profilerte kjørerne har trent alternativt, så de har nok sakene sine i rute.

Ander sterke kandidater

Dette er hundekjørerne Hans Petter Dalby har størst forventinger til foran den lengste distansen:

– Fjorårsvinner av 1000-kilometer og regjerende verdensmester Sigrid Ekran fra Sparbu er en fantastisk dyktig hundekjører og må jo finne seg i å være favoritt. Jeg er litt usikker på hvordan hun har fått trent og om hun er like sulten som hun har vært, men hun må absolutt regnes med.

Bjørnar Andersen er en gammel ringrev. Han vant sist Finnmarksløpet i 2004, men har bestandig vært der oppe. Han har slitt litt i det siste med litt sjukdom, men er på vei tilbake.

Favoritt

Bjørnar Andersen er en ringrev, og blant favorittene. Foto: Knut-Sverre Horn

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Nummer to i fjor, Birgitte Næss Wærner, er livsfarlig i år! Hun er kona til Thomas Wærner som vant i 2013. Thomas er i Alaska for å kjøre Iditarod. Paret har et samarbeid med Robert Sørlie. De har en vanvittig pool med hunder, slik at Thomas kjører A-spannet og Birgitte B-spannet. Men når hun kan bli nummer to, sier det seg selv at det ikke er noe dårlig B-spann hun plukker med seg. Hun kommer til å bli kjempefarlig, sier Dalby.

– Ralph Johannessen var også i Iditarod i fjor. Han fikk skikkelig juling fordi det var lite snø og dårlige forhold. Han vil nok svært gjerne vise seg fram i Finnmark. Han er absolutt en pallkandidat, og har vunnet en gang tidligere – i 2010.

– Kristian Walseth fra Alta er en ung, 30 år gammel, og lovende fyr. Han kan gjøre det stort hvis det klaffer, men han selv ville nok være strålende fornøyd med topp-fem-plassering, tror Dalby.

– Harald Tunheim fra Alta skal vi aldri kimse av, har vunnet fem ganger tidligere, mellom 1996 og 2008.

– Inger Marie Haaland vant i 2009 og 2012. Hun er tilbake nå, og det blir jo litt artig at hun skal knive mot sin eks-mann Ralph Johannessen. Vi får se hvordan den duellen går!

– Ronny Frydenlund fra Brumunddal har de siste årene hatt jevnt stigning – med 5., 4., og 3. plass. Han kjører for å vinne, har et bra spann og er absolutt en pallkandidat.

Finnmarksløpet 2015

Frydenlund fra Brumunddal under dagens løp. Foto: knut-Sverre Horn

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Arnt Ola Skjerve kan være en kandidat. Jeg er litt usikker på hvordan han har fått trent i år, men han er der oppe blant de beste, og kan vise til en 2. plass fra 2013.

Det innebærer at favorittlitsta til Hans Petter Dalby inneholder kun nordmenn.

– Dette er jo et verdensmesterskap, men den eneste utlendingen jeg kan se som kan hevde seg på 1000 kilometer er Petter Karlsson fra Sverige. Han har kjørt 8-spann i Finnmarksløpet en gang før. Han er nok ikke en pallkandidat, men kommer kanskje blant de beste 10–15.

Hans Petter Dalby vil også trekke fram en førstegangskjører:

– Marit Beate Kasin fra Valdres er et kjempespennende navn. Hun er på vei opp og en kjører å følge med på. Det hadde vært moro hvis hun lyktes i år, sier Dalby.

FL500: Utlendingene kan ta pallen

På den halve distansen er det om mulig enda vanskeligere å spå vinneren.

– Regjerende verdensmester Marianne Skjøthaug kan dessverre ikke delta på grunn av kennelhoste blant hundene. Det er synd for Marianne. Hun og mannen Arne har gjennom flere år vist at de har kjempegode hunder. Jeg tror Marianne var sugen på å forsvare VM-tittelen, sier Dalby.

– Det er en vanvittig spennende klasse i år. Det som er artig med 500 km er at det alltid kommer opp nye navn som vi som har vært med i miljøet en stund kanskje ikke kjenner til. Det er en klasse der utlendingene hevder seg bedre, og det er mange outsidere, sier Dalby.

Han trekker fram disse navnene:

  • Hilde Askildt har vunnet tidligere (2005) og er absolutt å regne med.
  • Ole Wingren fra Finland er absolutt favoritt. Ronny, sønnen hans, vant i fjor, og det ryktes at det er Ole som ar fått plukke de beste hundene i år. Far Ole blir skummel!
  • Elisabeth Edland, to ganger tidligere vinner (2007 og 2011), skal absolutt være der oppe.
  • Milos Gonda fra Slovakia vant i 2013 kommer til å være kjempespennende i år også.
  • Radek Havrda fra Tsjekkia er førstegangskjører i Finnmark, men har solid erfaring fra blant annet La Grande Odyssée, som han har vunnet tre ganger.
  • En lokal hundekjører som kan hevde seg er Ole Kristian Uglebakken (22) fra Alta. Han disponerer et kjempespann.

Juniorklassen har bare jenter

I juniorklassen har Hans Petter Dalby tro på Elisabeth Uglebakken.

– Hun er datter av Vidar Uglebakken, som har en kjempekennel. Hun har gjort det bra tidligere, og den som mest sannsynlig kommer til å stikke av med seieren der.

– Hanna Lyrek, en av dem som måtte overnatte i felt under uværet på Femundløpet, kan også bli farlig. Men det som er gøy med junior er at det er bare jenter, sier Hans Petter Dalby.