NRK Meny
Normal

Måtte bryte Finnmarksløpet 5 mil fra mål

Han trodde han hadde maks uflaks da handlerne hans ble streikefast i Ålesund og ikke rakk fram til Finnmarksløpet. Det skulle imidlertid vise seg å kun være starten på uflaksen.

Andreas Tømmervik

MAKS UFLAKS: Han kan nesten ikke tro at hele konkurransesesongen har gått i vasken.

Foto: Geir Stian Altman Larsen. Bilde tatt for Finnmarksløpet.no

– Det har skjedd noe hele veien. Helt fra starten og til jeg brøt på Jotka, bare 5 mil fra målgang i Alta, svarer Andreas Tømmervik på spørsmål om hva som gikk galt under løpet.

Årets deltakelse i det 500 kilometer lange løpet skulle være en revansje etter at han i fjor måtte bryte fordi han ble syk. Løpet endte derimot med at Tømmervik måtte bryte på Jotka fordi alle hundene begynte å kaste opp, de var slitne og dehydrerte.

– Jeg fant ut at jeg ikke ville over målstreken med så slitne hunder. Det ville jeg ikke vært stolt over. Jeg vil i mål med glade hunder, forteller Tømmervik.

Dette gikk galt under løpet

  • Moren og stefaren, som egentlig skulle være handlere ble streikefast i Ålesund. Løsningen ble en gammel skolekompis, som sa ja til oppgaven.
  • Kløtsjen på bilen røk og de måtte finne en ny i rekordfart.
  • Han glemte de nye beleggene til sleden hjemme og måtte kjøre til jergul med gamle belegg.
  • Hundene gikk på sparebluss og med liten glød.
  • Hundene fikk omgangssyke.

Andreas Tømmervik

Andreas Tømmervik under Finnmarksløpet i 2014.

Foto: Anna Riebelova. Foto tatt for Finnmarksløpet.no

Ulaks hele sesongen

Det hele endte altså med at unggutten måtte bryte på Jotka, bare to timer fra målstreken i Alta. Med det er ikke det eneste løpet som har gått galt i år. I febuar deltok han på Bergebyløpet. Han lå an til å vinne løpet da feil skilting resulterte i at han kjørt feil i 30 kilometer.

– Ettersom jeg hadde kjørt så langt feil så valgte jeg å bryte løpet. Jeg ville spare krefter til Finnmarksløpet, sier unggutten.

– Hvordan føles det for deg å ha sånn uflaks?

– Jeg er veldig tom inni meg nå, det er tungt. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg har hatt så mye uflaks. Fra å vinne Alta todagers og en 2.plass i Bergebyløpet i fjor, til dette.

– Stiller du til start på Finnmarksløpet neste år?

– Det vet jeg ikke ennå, men det er ikke på grunn av all uflaksen. Hvis jeg ikke stiller så er det fordi jeg akkurat har fått etablert min egen kennel. Men jeg kommer tilbake til for å kjøre Finnmarksløpet igjen, avslutter ulykkesfuglen.