Gode gener har gjort lederhunden «Rexi» like sterk som Bjørgen

«Rexi» er ingen hvilken som helst hund. Med gode gener fra pappa «Rex» er hun Hilde Askildts mest trofaste og stabile lederhund. Hunden er også en av grunnene til årets sølvplassering i FL-500.

Rexi er det eneste avkommet etter legendariske Rex

Hilde Askildt fikk sølv under årets 500-løp. Hun oppholder seg fortsatt i Alta sammen med lederstjernen Rexi og de andre hundene i spannet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Rex

2005: Hilde Askildt, her sammen med lederhunden Rex, har vunnet Finnmarksløpets 8-spannklasse - som første kvinne.

Foto: Finnmarksløpet / Finnmarksløpet

– En god lederhund er en som går raskt i all slags vær, i harde spor, raske spor, storm, vind og kuling. I tillegg må den kunne samarbeide med de bak, sier hundekjører Hilde Askildt.

Slik var det med Rex – hunden som gikk fremst i spannet og gjorde en kjempejobb, da Geilo-kjøreren for ti år siden vant 8-spannklassen, og med det ble den første kvinnen til å vinne en klasse i Finnmarksløpet.

– Rex var ikke en lederhund som bemerket seg på noe vis. Han var ikke blant de vakreste å se på, men kvaliteten hans var veldig stabile. En sterk men rolig hund, som aldri lot seg vippe av pinnen, minnes Askildt.

Slutten

Rex rakk å være med på det meste, og ble etterhvert en svært meritert hund. Men i 2010 var Rex' helse ikke det den en gang hadde vært. Det var slutt på de lange turene, og flotte løpene.

Rex ville, men fikk det ikke til mer. Han var lei seg, og Askild lot han få slippe. En høstdag tok de den tunge veien til dyrlegen sammen.

Rexi

Rexi har adoptert de gode egenskapene etter Rex. foto: Eirik Hind Sveen

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

En ny stjerne

I år ble Askildt nummer to i Finnmarksløpets 500-distanse, og i front, sammen med den rolige hunden Hissig, har Rexi stått løpet ut.

Rexi (5), som Rex etterlot seg da det gikk mot slutten, har adoptert alle de gode egenskapene som Rex hadde. Hun er en ledertype, forteller Askildt.

– Et gå på-humør, en som aldri gir opp, og som går til den stuper. I tillegg er hun trofast og trygg, sier hun.

I fjor var Rexi også med på Finnmarksløpets 500-klasse. Fra før har hun blant annet vært lånt ut, og fullført, ett Finnmarksløp i 1000-klassen, og gått ett til sjekkpunkt Sirbma.

Bicepsene til Bjørgen.

Askildt forteller at bestefaren til Rexi, Rex' far, er oppdrettet av tidligere hundekjører Jan Arne Jacobsen, Lakselv-mannen som også har vært rennleder i Finnmarksløpet.

Gode gener fikk de. Rexi, som Rex, er likevel ikke en «Northug», en som setter stor fart.

– Men de fikk bicepsene til Bjørgen. Veldig seige hunder, med et svært godt trav og holder travet lenge. Hvis jeg vil ha litt fart, må jeg sette en rask hund ved siden av Rexi, og det måtte jeg også gjøre med Rex, sier Askildt.