Refset Finnmarksløpet for dårlig dyrevelferd

LEVAJOK (NRK): Den profilerte hundekjøreren Ralph Johannessen reagerte kraftig på at hundene måtte ligge i sterk vind på sjekkpunktet i Levajok.

Ralph Johannessen på Levajok under Finnmarksløpet 2015

Sjekkpunktet på Levajok ligger åpent på en høyde, og Ralph Johannessen bygde provosoriske levegger av halm for å gi hundene ly mot kulingen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Dette har ingen ting med dyrevelferd å gjøre, sa Johannessen til veterinærene på sjekkpunktet.

Da hadde han og de andre i teten fullført en brutal etappe over fjellet fra Sirbma. Kraftige vindkast tok tak i sleden til Johannessen og kastet ham over ende, og han mente selv han hadde brukket et eller flere ribbein.

- Burde flyttet bilene

Men det var hundene han var mest beymret for på sjekkpunktet. Det ligger åpent på en liten høyde ved Tanaelva, og vinden var trolig oppe i kulings styrke.

– I slik vind burde vi flyttet bilene fra parkeringsplassen og lagt hundene i le mellom husene. Eller funnet en helt annen plass, sa Johannessen.

Selv hentet han ekstra halmballer for å bygge provisorisk levegg til hundene.

Finnmarksløpet: - Ikke nødvendig med endringer

Finnmarksløpet påpeker at sjekkpunktet ikke ligger på selve Tanaelva, men på elvebredden hvor det er noe lunere enn på isen. De er klar over at det var perioder med mye vind på sjekkpunkt Levajok.

– Vi vurderte det som ikke uforsvarlig mye vind, og forholdene var lik for alle kjørerne. Hundene får dekken over seg og de ligger på halm. I tillegg legger kjørerne ullpledd over hundene når de vurderer det som nødvendig. Dermed blir hundene ivaretatt av kjørerne selv på en tilfredsstillende måte, sier rennleder Rita Hallvig.

Funksjonærene fikk i oppgave å passe på at ullpleddene ikke blåste bort.

– Det var et tiltak vi gjorde ekstra i denne situasjonen. Det er ellers en omstendig prosess å flytte et sjekkpunkt, men vi vil selvfølgelig vurdere det dersom situasjonen krever det. Men i dette tilfellet fikk vi bare klage fra en kjører. Situasjonen ble vurdert i Levajok, og vi mente det ikke var nødvendig med endringer, sier Hallvig