Pensjonerte Mira nektet å bli hjemme

Nå løper 10-åringen først i Brennoddens spann!

Kjell Brennodden og lederhunden Mira

To veteraner i Finnmarksløpet: Kjell Brennodden og lederhunden Mira.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Hun satt og ventet på meg i førersetet dagen vi skulle kjøre nordover. Jeg hadde ikke hjerte til å la henne være igjen, forteller hundekjøreren Kjell Brennodden fra Folldal.

Han er tydelig stolt over 10 år gamle Mira, som har løpt i front helt siden Finnmarksløpet startet i Alta sist lørdag. På sjekkpunktet i Neiden får lederhunden ekstra godt stell: halm å ligge på, pledd over kroppen, massasje og godt med mat.

Skulle nyte pensjonisttilværelsen

Ikke rart, siden Mira egentlig er pensjonist og ikke har trent en eneste time i løpet av vinteren.

Etter å ha fullført Finnmarksløpet åtte ganger, skulle nemlig hunden nyte sitt otium i hundehuset hjemme i Folldal. Arvtakeren var allerede på plass, en hannhund ved navn Emil.

Men Emil ble skadd og Brennodden måtte hive om på planene. Et nytt spann ble satt i hop, fortsatt uten Mira i oppstillingen.

Luktet sagmuggen

Men så var det dét med sirkushesten og sagmugg. Da Kjell Brennodden pakket bilen for å kjøre nordover til Alta, skjønte pensjonisten at noe var på gang. Midt under den timerlange pakkingen kom Mira løpende opp fra kennelen og hoppet opp i framsetet.

– Jeg tenkte det var et tegn og bestemte meg umiddelbart for å ta henne med til Finnmark, forteller Brennodden, som lot Mira sitte i passasjerersetet hele vegen til Alta.

Dyktig på sporvalg

Under selve løpet har Mira så langt løpt i front, og Brennodden skryter hundens lederegenskaper opp i skyene.

– Hun er veldig flink til å velge riktig spor, spesielt i dårlig vær. Med en slik hund i spannet sparer man mye tid, forteller Brennodden, som setter sin lit til Mira også resten av Finnmarksløpet.

– Hun kommer i mål om jeg kommer i mål!

Kjell Brennodden

Mira i front fra start i Alta.

Foto: Knut-Sverre Horn