NRK Meny
Normal

Nå tar favorittene langhvilen

Men én mann raser videre, selv etter å ha tilbakelagt omkring 360 kilometer.

Roger Dahls spann i Neiden

Roger Dahls spann i Neiden, der han og mange andre tar ut den obligatoriske 16 timers-hvilen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Det er rolig og nesten litt folketomt på sjekkpunktet i Neiden. Bikkjene ligger under pleddene sine og hviler. Også kjørerne sover.

Etter minimalt med søvn siden starten i Alta bevilger de seg nå en håndfull timer på øyet.Noen på en brisk i ei campinghytte, andre i lasterommet på en varebil.

Over 600 kilometer igjen

Tro det eller ei, men dette er faktisk idrett på toppnivå.

Med over 600 kilometer igjen til målgang i Alta, er nok hvile helt nødvendig for både hunder og kjørere. Underveis i løpet er det derfor lagt inn to obligatoriske pauser, den ene på 16 timer, den andre på 8.

Samtlige favoritter i Finnmarksløpet 2011 har valgt å hvile de 16 timene i nettopp Neiden.

Kjører rett til Kirkenes

Ketil Reitan har en dristigere plan. I fjor tok han konkurrentene på senga og kjørte helt til Kirkenes før den obligatoriske hvilen . Nå gjentar han stuntet.

– Jeg var bare to timer unna andreplassen i fjor. Nå forsøker jeg samme taktikk, men med noen små justeringer, forteller trønderen, som legger i veg mot Kirkenes med 12 hunder foran sleden.

Også Kjell Brennodden hadde Kirkenes i tankene . Men 62-åringen, som er en av Lars Monsens favoritter til å stikke av med seieren i år , har slitt med rusk i maskineriet.

– Det går rett og slett for sakte. Bikkjene holder bra tempo i 6-7 mil, men så girer de plutselig ned. Trolig er det sykdom fra tidligere i vinter som fortsatt henger igjen, sier Brennodden, som fortsatt ikke gir opp kampen om seieren.

– Jeg håper spannet kommer seg etter å ha hvilt 16 timer her i Neiden, sier han.

Kjell Brennodden i Neiden

Kjell Brennodden i Neiden, der han likevel tar ut langhvilen på 16 timer. Dette til tross for at planen opprinnelig var annerledes.

Foto: Knut-Sverre Horn

Ekrans spann med småskader

Sigrid Ekran kom til Finnmark som en av favorittene. 30-åringen gikk til topps under Femundløpet i begynnelsen av februar , men under Finnmarksløpet har det gått tråere for jenta for den nybakte verdensmesteren fra Sparbu.

Hun forteller om bikkjer som sliter med slitne håndledd og andre småskader.

– Jeg måtte sette igjen tre hunder i Tana og det er ikke noe artig, sier Ekran, som legger i veg mot Kirkenes like før klokka 20 mandag kveld.

Sigrid Ekran i Neiden

Sigrid Ekran tester en av bikkjene på sjekkpunktet i Neiden.

Foto: Knut-Sverre Horn

Roger Dahl i tet

Plassering inn ved sjekkpunkt Neiden:

  • Roger Dahl
  • Ralph Johannessen
  • Robert Sørlie
  • Sigrid Ekran
  • Gorm Engen
  • Thomas Werner
  • Kjell Brennodden
  • Ketil Reitan
  • Emil Inauen
  • Nina Skramstad.

Mellom førstemann Roger Dahl og Ralph Johannessen på nummer to, skiller det drøye halvannen time. Deretter er det under 20 minutter ned til nummer 5.

Roger Dahl kjører ut rundt 18.30, tett fulgt av Ralph Johannessen og Robert Sørlie.

Fortsatt er det 650 kilometer igjen til målgang i Alta.