Monica sover sammen med hundene

I Finnmarksløpet handler det ikke alltid om å komme først. Da Monica Celius krysset målstreken som nest sistemann på Finnmarksløpet 500, gråt hun av glede over å ha fullført.

– Tårene trillet på vei til mål, og jeg begynner nesten å gråte igjen nå når jeg snakker om det. Det var en stor opplevelse, sier Monica Celius.

Tidlig i morgentimene onsdag fullførte hun sitt første Finnmarksløp, med en samlet gangtid på nærmere 64 timer.

Underveis har hun tilbrakt både våkne og sovende timer sammen med hundene. På sjekkpunktene sover hun som en av svært få sammen med hundene på halmseng.

– Når jeg er ute på tur, så ønsker jeg å være ute, og ikke gå inn for å sove. Dessuten er det veldig fin bonding å sove med hundene. Jeg ser at de setter pris på det, sier Monica.

Løpsk ledertispe gav trøbbel

På grunn av en ledertispe med løpetid var det også greit å ligge sammen med hundene for å hindre at det ble noen tjuvparringer under hvilene.

Den løpske tispa førte også til utfordringer under selve løpet, og Monica ble sinket av at hun hadde et ungt spann som slett ikke var så ivrige på å følge den løypa hun ønsket.

– Hundene var veldig ivrige og spreke hele veien. Problemet var at Inez, som har løpetid helt glemte at hun skulle være lederhund, sier Monica.

Monica Celius 3

Ledertispa Inez fikk løpetid like før starten på løpet. Det førte til mye oppmerksomhet fra hannhundene både i eget og andres spann.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Måtte sove ved sporet

De tre hannhundene var mer interessert i den løpske tispa enn i å følge sporet, og når lederhunden ikke ville lede hadde hun ingen andre hunder som automatisk kunne overta ledelsen.

– Alle de fem hundene jeg fullførte løpet med er under tre år. For unge hunder er det vanskeligere for eksempel å finne et spor som er føket igjen, sier Monica.

Både før og etter sjekkpunktet på Jotka, det siste før målgang i Alta, ble Monica nødt til å sove ved sporet sammen med hundene.

Følg Finnmarksløpet på: nrk.no/finnmarkslopet

Dro sleden selv

Siden hun uansett sover ute med hundene, satte hun stor pris på opplevelsen.

– Den siste natta la jeg meg i sleden og la Inez på brystet, så holdt vi varmen sammen. Over oss var det et fantastisk nordlys. Da gjør det ikke noe at løpet er hardt, smiler Monica.

Den siste delen av det 500 kilometer lange løpet måtte hun selv dra sleden store deler av veien, når hundene ikke klarte å følge sporet. Da gikk hundene ved siden av henne, mens hun gikk med tauet til sleden over skulderen.

Flere ganger var hun nær ved å gi opp.

– Men jeg ble rådet til ikke å ta avgjørelsen om å bryte før etter at jeg hadde hvilt og spist litt. Da tenkte jeg at det var under fem mil igjen. Om det så skulle ta to døgn, skulle jeg klare å gå med sleden inn til Alta.

De siste milene inn til mål fikk hun heldigvis igjen et godt spor og følge, og hundene fikk fart på seg inn mot Alta.

– Hundene var nok mye mindre slitne enn meg etter løpet, sier Monica.

Monica Celius kom i mål på en 55. plass klokka kvart på seks onsdag morgen.

Sistemann inn: - Nå skal jeg dusje

Litt over to døgn etter at svenske Kati Meyer kjørte inn til seier kom siste deltaker på 500 kilometeren i mål. .

Det var en sliten Kai Arne Berg som ble tatt i mot av en gruppe skuelystne i Alta like før klokken fem onsdag ettermiddag. Han la ikke skjul på at han har måttet jobbe hardt for å komme seg til mål.

– Jeg tror jeg skal melde meg på VM i sparkstøtting til neste år. Jeg har skaffet meg en veldig god grunntrening her i alle fall.

– Nå skal jeg ta meg en dusj, sa kjøreren fra Sør-Varanger etter målgangen.

Kai Arne Berg

Som siste kjører på 500-kilometeren kjørte Kai Arne Berg over målstreken i Alta. To døgn etter vinneren.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK