Må spise 12 000 kalorier hver dag

Idrettsutøvere i verdensklassen følger som oftest en diett. Huskyene som denne uka springer over vidda i Finnmark er intet unntak.

Fôring

Hver hund i Finnmarksløpet tar til seg mellom 50.000 og 100.000 kalorier gjennom hele løpet. Det tilsvarer ca. 22 liter cola, 2,2 kg mariekjeks – altså 12 pakker, eller 1 kg rent fett.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

Spannene som har kommet inn til Varangerbotn har nå løpt hele 687 kilometer, mens 360 kilometer gjenstår. Hundene begynner å bli slitne og kjenner det på kroppen.

Det kan by på en utfordring for kjørerne, for flere av hundene vil heller hvile enn å spise.

Kenneth Nilsen

Det er mange matskåler som må fylles i løpet av et døgn i Finnmarksløpet. Kenneth Nilsen skal her servere en blanding av kjøtt og tørrfôr til sitt spann.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Får åtte kilo kjøtt i døgnet

Det lukter høy og hund på sjekkpunktet i Varangerbotn i Finnmark.

Foran de seks sledene som har kommet inn til sjekkpunktet, ligger hundene i høyet. Flere sover tungt under myke tepper, mens andre følger Kenneth Nilsen med sultne øyne.

Kenneth Nilsen

Det er mye mat Kenneth Nilsen må bære i løpet av et døgn når hver hund spiser opp til 8 kilo kjøtt hver dag.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Nilsen koker opp vann og spretter opp pakker med hundemat. På etiketten står det "Energy" i versaler.

– Hundene forbrenner opp til 10 000 kalorier per døgn. Så de får syv-åtte kilo kjøtt hver per døgn, sier Nilsen fra Oslomarka trekkhundklubb.

Nilsen er dessuten raus med snacksen. Det betyr at en hund kan få i seg opp mot 12 000 kalorier på en dag.

Det tilsvarer ca. 22 liter cola, 2,2 kg mariekjeks – altså 12 pakker, eller 1 kg rent fett hver dag.

Det vil si at hver hund tar til seg mellom 50.000 og 100.000 kalorier i løpet av Finnmarksløpet.

Hunder
Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Ingen vil ha en tynn hund

Hunder er som mennesker. Når vi blir slitne, er ikke matlysten alltid på topp hos enkelte. Dermed kan det være utfordrende for kjørerne å få i hundene den næringa de trenger, og det er ikke rent lite.

Kenneth Nilsen mikser en blanding av kjøtt og tørrfor i de mange skålene han har foran seg, og fyller på med glovarmt vann som han har kokt opp på et bål.

– De spiser rent kjøtt, hest og sau. Rødt kjøtt er bra. De har dyrere kost enn det jeg har. Jeg spiser spagetti bolognese og de spiser biff, ler Nilsen.

Finnmarksløpet er Europas lengste og tøffeste hundeløp som går fra Alta til Kirkenes og tilbake igjen. Og dyrevelferden har stort fokus.

– Alle er redde for å få for tynne hunder, da blir man disket. Da hender det at man må gjøre om på planene og stoppe oftere for å få i dem mer fôr, sier hundekjøreren.

Finnmarksløpet

Alle hunder får en sjekk av veterinær på sjekkpunktene for å sjekke at alt står bra til og at de har fått nok mat. Blir hundene for tynne, kan kjørerne bli disket fra løpet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK