Hundene til Lars Monsen gikk på en smell

Halvveis i Finnmarksløpet var Lars Monsen i tet. Så fikk han det tøft, og ligger nå langt bak.

Lars Monsen

Det var fra Kirkenes at Lars Monsen fikk det skikkelig tungt.

Foto: Andre Bendixen

– Ambisjonen var topp fem, faktisk. Vi har et hundespann som kunne vært i toppen, men vi var ikke forberedt på stiv kuling og mildvær. Det tapper energi, og vi må unngå skader og en dårlig opplevelse for hundene, sier Lars Monsens handler Elin Berntsen.

Sammen med Ole-Johnny Myhrvold og Monsens samboer Trine Rein er det disse tre som hjelper Lars Monsen på sin ferd i Finnmarksløpets 1000-kilometer.

Torsdag ettermiddag lå Monsen helt nede på 21. plass på vei inn til sjekkpunktet Levajok 2. Ambisjonsnivået er senket fra topp fem til en «god treningstur».

Kjører for fremtiden

– Vi har måttet nedskalere ambisjonsnivået kolossalt. Bikkjene er blitt varme, og det har vært mye vind. De har blitt slitne og trenger mer hvile. Nå kjører vi for en god opplevelse. Mange av hundene er bare to og et halvt år gamle, og derfor kjører vi for fremtiden, sier Berntsen.

– Det viktigste er å komme i mål, og vi koser oss i Finnmark.

– Men varmt vær og mye vind, det er vel likt for alle?

– Vi har kanskje bikkjer som går fortere varm. Kanskje har vi valgt å kjøre på andre tider av døgnet enn andre, spekulerer Berntsen.

– Hva sier Lars Monsen selv om å senke ambisjonsnivået?

– Han er en ekspedisjonsfarer, og tar ting som det kommer. Det hadde vært kult å komme blant topp fem, men det nytter ikke furte over ting man ike får gjort noe med, sier hun.

Team Lars Monsen

Her er hele Team Monsen i Tana. Fra venstre: Lars Monsen, Ole-Johnny Myhrvold, Elin Berntsen og Trine Rein.

Foto: Privat

God start

Starten av løpet gikk veldig bra for Lars Monsen. Inn til sjekkpunktet Levajok 1 hadde han den nest beste etappetiden, og ut fra Kirkenes, halvveis i løpet, var han første kjører ut.

Deretter ble det tungt.

– Det begynte egentlig med de to første etappene. De var tøffe, sier Bentsen.

Selv om Monsen var første kjører ut fra Kirkenes var det ikke for å jage teten. Han var nemlig misfornøyd med plasseringen i sjekkpunktet da han skulle hvile.

– Istedenfor å ligge ved veien, valgte han å ligge i Pasvikdalen. Lars er kjent i området, og vet av mange fine leirplasser, sier Berntsen.

– Det var da vi begynte å merke det, og hundene var preget etter seks timers hvilen på sporet fra Kirkenes, sier Berntsen.

Målgang fredag kveld

Inn til sjekkpunktet i Neiden 2 ble det skikkelig tøft.

– Det var da vi skjønte at det vare bare å begynne å sakke ned. Det begynte å bli veldig tungt for enkelte av hundene, sier Berntsen.

– Lars har sett at bikkjene har gått tomme, og hvilt dem i sleden.

Elin Berntsen og resten av teamet regner med at Lars Monsen kommer i mål i Alta sentrum fredag kveld - et halvt døgn etter vinneren. Hva som skjer til neste år er ennå ikke klart.

– Vi skal evaluere etter løpet, men for alle hundene er årets løp glimrende trening for kommende sesonger, sier Berntsen.

lars Monsen ved start på Finnmarksløpet 2014

Før starten var Lars Monsen optimistisk, og trodde på et enkelt løp i år.