Hopp til innhold

Langreiste veterinærer passer poten

13 veterinærer kontrollerer at hundene har det bra i Finnmarksløpet. Halvparten er hentet fra utlandet. Canadieren Richard Long har desidert lengst reisevei.

Vi er ved sjekkpunktet i Kirkenes sentrum. På en åpen plass bak byens største hotell ligger nesten 200 slitne huskyer og venter på mat og den obligatoriske veterinærsjekken.

Tre veterinærer rusler mellom hundespannene. Det snakkes med hundeførere, og det kjennes på poter og ledd.

– Finnmarksløpet er min favoritt. Det kan du skrive med store bokstaver, sier veterinæren fra Edmonton, en by omgitt av hundrevis av kilometer med villmark i alle retninger.

Richard Long er visepresident i det internasjonale forbundet for hundeløpsveterinærer.

Handler om kjærligheten til hundeløpets sjel

Han utfører slike kontroller gjennom hele året, i hovedsak i hundeløp gjennom de nordlige delene av USA og i hjemlandet. Det er femte gang han bidrar med sin kompetanse i Finnmarksløpet.

– Hovedgrunnen til at jeg kommer tilbake, er at arrangementet er mindre kommersielt enn tilfellet er i Nord-Amerika.

– Finnmarksløpet handler veldig mye om kjærligheten til hundeløpets sjel, eller kjærligheten til «mushing» som vi sier i Canada, forklarer han.

– Fantastiske atleter

Long godsnakker med dyrene før han begynner undersøkelsen. Hunden løftes forsiktig opp, før han kjenner på poter og ledd.

– Vi sjekker at hundene som individ har det bra. At de har fått i seg nok drikke, at kroppen fungerer og sjekker at de ikke har fått diaré. Viktigst av alt er kontrollen vi utfører med det de løper med, potene.

– Disse hundene er fantastiske atleter, der anatomien skiller seg vesentlig fra andre hunderaser. Som veterinær føler jeg det som et privilegium å få jobbe med disse huskyene, sier Long, og flytter seg over til neste hundespann.

Norske hunder er mer sosiale enn amerikanske

Long mener huskyene i Norge har et bedre og mer sosialt lynne enn tilfellet er på andre siden av Atlanterhavet, noe han forklarer slik:

– I Nord-Amerika kommer mange av løperne fra små landsbyer, der hundene har lite kontakt med andre mennesker. Disse hundene er mer sky enn det vi ser her i Norge, og de kan tidvis være ganske aggressive. Det er den store forskjellen, sier Long.

Viktige veterinærer fra hele verden

Arrangørene har hentet inn 13 veterinærer pluss en veterinærstudent for å kontrollere at hundestellet ivaretas på en forsvarlig måte underveis.

Halvparten kommer fra utlandet, forteller veterinær Per Eirik Hem.

– Vi er nødt, rett og slett fordi det ikke finnes mange nok veterinærer som driver med sledehund i Norge. Vi har folk fra Spania og Frankrike, erfarne veterinærer som driver med dette under hundeløp i fjellene i Sør-Europa.

– Jobben er svært viktig, fordi vi ofte ser at førerne er for trøtte og slitne til å se symptomer på slitasje hos hundene, sier han.

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet