NRK Meny
Normal

Brakk ribbein og skadet nesa i Iditarod

Ralph Johannessen kjører Iditarod-løpet for første gang, men har hatt en tøff tur.

Ralph Johannessen om deltakelsen i Iditarod.

Hør Ralph Johannessen fortelle om sin første deltakelse i Iditarod i denne videoen. Video: Trude Liverød Paulsson

Ralph Johannessen, som vant 1000-kilometeren i 2010, kjører ikke Finnmarksløpet i år. Istedenfor deltar han for første gang i Iditaroid-løpet i Alaska - verdens lengste hundesledeløp.

Han har derimot langt hardere strabaser i Alaska, der han biter tennene sammen og fortsetter tross ødelagt slede og brukne ribben etter et uhell i løypa.

Måtte sette ut hunder

Johannessen, som etter å ha kjørt ut på det harde føret, ankom Yukon lørdag, der det rapporteres om nydelig vær og flatt terreng.

– Nå gjelder det bare å holde seg på sleden. Hundene er i god form og det er ingen problemer, forteller han.

Han har likevel satt ut hunder, men forklarer at det skylds at det er mer enn nok fart med de han har igjen og at han da sparer litt tid på sjekkpunktene.

– Det går litt saktere enn normalt med brukne ben i kroppen, sier han.

– Trist å se Ralph slik

Også nesen har fått seg en kraftig trøkk, men foreløpig vet han ikke hvorvidt det er noe brudd. Han har ikke latt seg undersøke av lege.

Johannessen forteller at han kjører for en rookie-tittel, det vil si nybegynnertittel, men at han skal kjøre med fornuft og med hensyn til hundene først og fremst.

At han har tatt ut hunder er ikke bare på grunn av sin egne skader, men også fordi han er redd for snøløse og isete spor fremover. Rapportene forteller om lite snø, overvann og vind.

– Trist å se Ralph slik, med et kanonspann som hviler seg gjennom Alaska og får applaus av veterinærene. Tenk hva han kunne prestert om han ikke hadde hatt de store uhellene inn til Rohn, rapporterer Trude Liverød Paulsson fra Alaska.

Lærer masse

Deltakelsen i Iditarod er likevel ikke til ingen nytte, selv om Johannessen har vært uheldig. Han har fått sett langdistanse i hundekjøring i et nytt perspektiv av å følge med på noen av de andre kjørerne.

Tidlig søndag kveld lå Ralph Johannessen på en 28. plass. Han var da på vei fra sjekkpunkt Kaltag til Unalaklaleet. Nå han kommer dit har han unngajort samme lengde som et drøyt Finnmarksløp, men fortsatt venter over 400 kilometer - eller et Femundløp, for å sette ting i perspektiv.

Robert Sørlie ligger på en foreløpig åttende plass.