For tjukk til å vinne

Men Espen fra Lyngen håper å bli beste kjører fra Troms i Finnmarksløpet.

Espen Hamnvik

Espen Hamnvik fra Lyngen er førstemann ut i løypa under årets utgave av Finnmarksløpet.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det er alltid stas å ligge først i løypa, smiler Espen Hamnvik.

Når klokka slår elleve lørdag formiddag, er det 30-åringen fra Furuflaten i Lyngen som først legger i veg av de 110 spannene som stiller til start i år.

De siste dagene har han trippet rundt på en campingplass i Alta, utålmodig etter å komme i gang.

– Det har blitt noen småturer på Altaelva med bikkjene, og så har jeg pakket ferdig sleden. Men ellers blir det mye venting, forteller Hamnvik til NRK. Han gleder seg som en unge til starten:

– Det er et enormt trykk fra publikum når man kjører ut fra Alta, sier Hamnvik til NRK.

Måtte bryte i debuten

Espen Hamnvik

30-åringen fra Lyngen kjører Finnmarksløpet for andre gang.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

30-åringen har prøvd seg i Finnmarksløpet én gang tidligere. I 2008 stilte han på startstrek på den korte varianten av Finnmarksløpet med nesten bare unghunder i spannet.

Halvveis i løpet nektet lederbikkja å være med videre. Det endte med at Espen brøt Finnmarksløpet da han kom til Karasjok.

Også i år skal han kjøre 500 kilometer, men denne gang føler han seg langt bedre forberedt enn sist.

Hamnvik har flyttet til innlandskommunen Bardu, hvor han og kona bruker det meste av fritid - og penger - på hundekjøring.

Spannet er bygd opp over flere år, med to og et halvtåringen Vuoma i front. Lederhunden løp først i sporet både på Femundløpet og Troms Quest.

– Vuoma er en kanonhund! Selv om han er ung, virker han veldig rutinert i hodet. Han er aldri sliten og skadd, sier Hamnvik om sin sorte kaptein.

For tjukk til å vinne

Under Troms Quest i Målselv tidligere i vinter endte Hamnvik på femteplass. Målet for Finnmarksløpet er å bli den beste kjøreren fra Troms.

Noen topplassering har han imidlertid ingen tro på.

– Jeg har kjørt for få lange turer med spannet, så treningsgrunnlaget er nok litt for dårlig. I tillegg er jeg rett og slett for tjukk! Skal man vinne, må man nok veie noen kilo mindre enn det jeg gjør, ler Hamnvik.