Forbereder seg på ekstremvær - «Jorun» treffer Finnmark i kveld

Ekstremvær med voldsomme vindkast treffer Finnmark akkurat når Finnmarksløpet starter.

Værkart og hundeløp

Det var lenge usikkerhet knyttet til hvordan uværet ville utvikle seg, særlig i Finnmark hvor det så ut til å «stoppe opp». Nå går altså meteorologene ut med ekstremvarsel for Finnmark - noe som betyr at uværet kan være til fare for liv og verdier.

Foto: met.no/NRK

Mye vind - først som sterk storm i Nordland, deretter litt roligere i Troms, før den tar seg opp igjen med heftige vindkast i Finnmark. Det er hva meteorologene bekymrer seg for denne lørdagen.

– Lokalt i Finnmark kan det bli vindkast på over 35 meter per sekund også inn over land. Deltakere og TV-team knyttet til Finnmarksløpet må være obs på dette, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen.

Ekstremværet har fått navnet Jorun.

Tar høyde for været

Kjell Brennodden

Brennodden tenker på været kommer til å prege løpet.

Foto: Erik Lieungh

Flere av de erfarne hundekjørerne har allerede tenkt på dette.

– Slik det er meldt nå er det ikke vær for å dra på fjellet. Hvis det er slikt så ville vi resten av året lagt treningsturene i skogen. Men nå må vi opp uansett, sier Harald Tunheim, og tilføyer:

– Men nå har vi vind i ryggen, og da blir hundene mindre slitne.

Kjell Brennodden sier han vil se an været, men at det er noe han tenker på før start.

– Jeg håper å komme til Skoganvarre på en ok måte. Det er ikke godt å si hvordan det blir, men jeg kommer til å kjøre etappe for etappe, sier han.

Ikke bekymret

Harald Tunheim

Harald Tunheim er klar til start.

Foto: Erik Lieungh

Birgitte Ness Wærner sier hun ikke er like bekymret for været.

– Jeg tror ikke det blir så ille. Jeg har ikke sjekket været, men kommer også til å kjøre etappe for etappe. Jeg tenker at alle kommer til å få problemer før eller siden uansett under et slikt løp. Noen blir irritert, men jeg tenker at det ikke nytter å tenke på det, sier hun.

Birgitte Næss Wærner

Birgitte Næss Wærner er klar for å starte Finnmarksløpet. Hun forteller at det er mye som går gjennom hodet hennes før start.

Foto: Erik Lieungh