NRK Meny
Normal

Finnmarksløpet jobber frem bedre dekning i nord

Lørdag starter Finnmarksløpet. En utfording underveis er mobildekningen. Både Netcom og Telenor har tatt grundige analyser av traseen.

Bjørn Amundsen

Denne uken dro dekningsdirektøren i Telenor, Bjørn Amundsen, på befaring langs traseen til Finnmarksløpet

Foto: Finnmarksløpet

– Det er det mest krevende idrettsarrangementet å gi mobildekning til, i hele Norge, det sier dekningsdirektør i Netcom, Tommy Johansen.

Tommy Johansen

Dekningsdirektør i Netcom, Tommy Johansen, jobber med å utbedre mobildekningen i Finnmark.

Foto: Erik Hattrem

Lørdag klokken 11.00 springer de første hundene ut av Alta sentrum og de som skal lengst, skal hele veien til Kirkenes og tilbake. Det siste året har Netcom gjort store utbedringer langs traseen og mange områder har god mobildatadekning. Fortsatt er det områder Netcom ikke dekker.

Det samme gjelder for Telenor. Denne uken tok dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, en skutertur langs traseen. Finnmarksløpet er et viktig arrangement også for telenor, på lik linje med andre store sportsarrangement i landet.

– Jeg liker å være ute selv, å se hvordan ting fungerer. Måle og se hvordan telefondekningen er, sier Amundsen.

Noen områder er vanskelig å dekke

Turen til Amundsen ender i Jergul. Det er også vendepunktet for de som kjører den 500 kilometer lange distansen. Det er langs denne traseen at de største utfordringene med mobildekningen er.

– Det er uten tvil området rundt Mollisjok som er mest utfordrende. Her er det ikke fri sikt til noen av basestasjonene, opplyser dekningsdirektøren.

Det samme problemet vil man også møte, dersom man følger eller kjører den 100 mil lange traseen. I området fra Tana til Neiden er det fortsatt ikke dekning.

Mobiloperatørene vil ikke klare å gjøre forbedringer før årets løp, men de jobber fortløpende med å oppgradere basestasjonene i Finnmark.

– Siden i fjor sommer har Netcom satt opp over 100 nye 4G basestasjoner satt på lufta, klargjør dekningsdirektør Johansen.

Innen 2017 lover dekningsdirektøren i Telenor at alle basestasjonene i hele Finnmark skal være oppgradert til 4G.

Følg kjørerne med GPS-sporing på nrk.no/finnmarkslopet hele døgnet.