NRK Meny
Normal

Dalby: Slik kan uværet avgjøre Finnmarksløpet

NRKs ekspertkommentator nevner tre «outsidere» som kan dra fordel av det varslede uværet, og gå i mål som verdensmester.

Hans Petter Dalby

Hans Petter Dalby, her som NRK-ekspert under årets finnmarksløp, er spent på den siste delen av årets 1000-distanse.

Foto: Knut-Sverre Horn

Uværet som kan komme til å ramme Finnmarksløpet, kan være med å avgjøre hvem som vinner årets 1000-distanse.

Det mener NRKs ekspertkommentator Hans Petter Dalby.

– Det er ikke en fordel for noen å få dette været på slutten av løpet. Derfor kan de som har hvilt mye og som har krefter i banken og gode lederhunder, komme til å avgjøre nå.

Må samle energi

Det er på disse trakter, rundt sjekkpunktene Varangerbotn, Sirbma og Levajok at de siste kreftene kan samles før energien til hundekjørerne settes inn for fullt – mot Alta.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Nord-Norge de neste dagene. I løpet av morgendagen kan kjørerne i verste fal få en kraftig motvind, 35 meter i sekundet, midt i fleisen.

Dét vil i så fall tære på kreftene påpeker Dalby, som selv har opplevd kraftig vær i som deltager av Finnmarksløpet. Han har deltatt i fem finnmarksløp og blant annet blitt nummer to på 1000-kilomtersdistansen.

Tre outsidere

Finnmarksløpet ier i år verdensmesterskap. Dalby holdt ved starten av årets løp fjorårsvinner Sigrid Ekran som favoritt på 1000-distansen.

Brennodden i Levajok

Kjell Brennodden, her i Levajok under årets finnmarksløp, kan komme snikende på slutten og vinne Finnmarksløpet, mener NRKs ekspert.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Sigrid Ekran er i mine øyne fortsatt favoritt. Hun vant i fjor, har kjørt godt og hvilt bra underveis i år. Men nå som det kan bli hardt vær, skal det også bli spennende å se på de kjørerne som ligger i sjiktet rundt 4. til 6. plass. Jeg tenker da på Kjell Brennodden, Ralph Johannessen og May-Conny Johansen, sier han.

– Dette er kjørere som har kjørt jevnt fort og som har hvilt bra underveis. De kan ha den energien som trengs når uværet setter inn.

Droppet hvilen

Under dagens passering av sjekkpunktet i Varangerbotn, valgte Birgitte Næss Wærner ikke å hvile. Wærner, som nå leder løpet, kjørte ut av sjekkpunktet omtrent like fort som hun kom inn.

– Jeg ville ikke droppet å hvile i Varangerbotn. Men dette er idrett, og i idrett tar man sjanser, sier Dalby.