NRK Meny
Normal

Bruker 300 000 kroner på Finnmarksløpet

Hundekjørere bruker flere hundre tusen kroner i året for å gjennomføre Finnmarksløpet.

Didrik Lindeberg Sand

Didrik Lindeberg Sand skal kjøre Finnmarksløpet for første gang, men har vært handler sammen med hans kone, Nina Skramstad, i flere år. De bruker opp mot 400 000 kroner i året på hundesporten.

Foto: Anita Føleide / NRK

Hundekjøring er ingen billig sport å drive med.

Forskere ved UiT Norges arktiske universitet har funnet ut at de ivrigste bruker over 300 000 kroner i året på sporten.

Mat, utstyr, og reiseutgifter er de store utgiftspostene. Men det er verdt det, sier hundekjørerne.

– Et prosjekt med tap

Hundekjører Ronny Frydenlund tar ut noen av hundene for litt luft på campingplassen i Alta. Han og hundene er igjen klar for å ta fatt på 1000 kilometer over Finnmarksvidda.

Men det koster.

– Det er et stort tapsprosjekt, alt dette. Det er en stor-utgift, sier Frydenlund.

– Hvis du skal konkurrere på toppnivå, så koster det penger. Du kommer ikke unna det. Du må trene mye, reise mye og det krever mye utstyr og mat. Og så må du ha en del hunder om du skal hevde deg, så det er ingen billig prislapp på dette.

Ronny Frydenlund

Ronny Frydenlund mener opplevelsene og samarbeidet med hundene er noe helt eget, og verdt de kostnadene det følger med gjennom hele året.

Foto: Knut-Sverre Horn

Gjelder de ivrigste

At hundekjøring på toppnivå er dyrt, bekrefter også forskning.

Forsker Rune Waaler ved UiT Norges arktiske universitet, har sammen med en kollega forsket på nettopp hundekjøring og kostnader.

De har funnet ut at en kjører som stiller til start på 1000 kilometer på Finnmarksløpet, i hvert fall må regne med å bruke 300 000 på sporten i løpet av året.

– Disse pengene går til alt mulig, og det er de totale kostnadene gjennom året. Det er innkjøp av hunder, sleder, utstyr, fôr, sokker, sledebelegg og veterinærutgifter, forteller Rune Waaler.

Sigrid Ekran er verdensmester

Over 1000 kilometer er gjennomført, og for 2. året på rad vant Sigrid Ekran Finnmarksløpet i 2015. Ekran er en av de som driver på toppnivå innen hundekjøring, og har mange hunder.

Foto: Knut-Sverre Horn

– En gjennomsnittlig kennel for en som kjører 1000 kilometer i Finnmarksløpet, har gjennomsnittlig rundt 36 hunder, og fôrkostnadene til det beløper seg kanskje til 150 000 kroner i året i bare hundefôr.

Waler understreker at det er de aller ivrigste som bruker beløp i hundretusenkronersklassen

– De 300 000 kronene er forsiktig anslått, jeg tror det er mange som bruker adskillig mer enn det, men dette gjelder de som kjører den lange distansen i Finnmark.

– Er verdt det

Nina Skramstad

Nina Skramstad og ektemannen Didrik Lindeberg Sand bruker mye penger hvert år for å kunne kjøre Finnmarksløpet. I år er det Didrik som deltar, men sammen har de vært et lag i Finnmark i flere år og trener hele året for løpet.

Foto: Anita Føleide / NRK

Didrik Lindeberg Sand skal kjøre Finnmarksløpet for første gang, men har vært handler sammen med hans kone, Nina Skramstad, i flere år.

Han er smertelig klar over kostnadene knyttet til det å drive med hund.

– Jeg har ikke regnet nøyaktig på det, for jeg synes det er litt skummelt å gjøre det, men vi bruker nok rundt 60 000-70 000 kroner bare på Finnmarksløpet, sier Sand.

– Så 300 000-400 000 kroner tror jeg nok er et godt tall.

Men til tross for pengebruket, er Didrik klar på at det er verdt det.

– Det er alle de naturopplevelsene som vi får. Vi trener jo nesten hver dag fra august og fram til juni. Det er fantastiske opplevelser, sier Sand.

Utstyr

Det trengs mye utstyr for både hunde og kjører under et løp. Bare hundefôr koster over hundre tusen i året.

Foto: Anita Føleide / NRK