Bitter feil for trøndersk hundekjører

Ledet Finnmarksløpet, men så kjørte han feil.

Ketil Reitan

Ketil Reitan kjørte feil like etter Neiden.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Ketil Reitan er nok dagens bitreste mann under Finnmarksløpet. Mandag formiddag kjørte han ut som førstemann fra sjekkpunktet i Neiden, med flere timers forsprang til neste konkurrent.

Noen hundre meter fra Neiden deler sporet seg og det er her det fatale skjer, Reitan kjører feil!

I stedet for å kjøre inn på den lange sløyfen mot Kirkenes – tydelig merket med blå staker, velger han den korte sløyfen, sporet han egentlig skulle følge på returen fra Kirkenes.

Støtteapparatet oppdaget feilen

Feilen blir oppdaget da noen i støtteapparatet studerer GPS-trackingen. Da de endelig får tak i Reitan via mobiltelefon, har han fulgt det gale sporet i nesten tre mil.

Reglene er klare: den som kjører feil, må returnere dit han kjørte feil.

Ketil Reitan

Ketil Reitan tilbake i Neiden etter den fatale feilen.

– Jeg var rett og slett uoppmerksom og overså merkingen, forteller Reitan tilbake i Neiden, vel vitende om at feilen har kostet han en topplassering.

– Nå er jeg veldig, veldig skuffet, sier Reitan til NRK.

– Hvordan syns du sporet var merket?

– På forskriftsmessig måte. Det burde kanskje vært enda tydeligere merket med piler, men det som skjedde var ikke arrangørenes feil. Ansvaret er mitt, forteller Reitan som akter å fullføre Finnmarksløpet.

– Nå tar jeg og hundene en god pause her i Neiden. Resten av løpet blir som en treningstur å regne.

Ekstremt godt merket, mener King

Jeff King

Jeff King følger Finnmarksløpet fra sjekkpunkt til sjekkpunkt.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

- Jeg syns veldig synd på ham, sier Iditarod-legenden Jeff King, som følger årets Finnmarksløp fra sidelinja. Han måtte selv gå opp langs løypa for å se stedet Reitan kjørte feil med egne øyne.

-Det er ekstremt godt merket. Han må ha tenkt på noe helt annet når han passerte, for det er ingen tvil om hvor han skulle kjørt, sier Jeff King.

Også Roger Dahl syns synd på Ketil Reitan, og mener det som har skjedd er noe av det verste man kan oppleve som hundekjører. Selv tapte han en seier i Femundløpet, da han midt på natta mistet lyset i hodelykta og kjørte feil.

– Å kjøre feil er et mareritt, sier Dahl til NRK.