Wærner vil gjenta vinneroppskriften: – Kjører ikke tur

Han planlegger å gjenta vinneroppskriften fra Finnmarksløpet i 2013, og tar den lange hvilen tidligere enn konkurrentene. Thomas Wærner kan bli farlig når han er uthvilt.

Thomas Wærner

Thomas Wærner startet fra Alta med nummer 8 på brystet. Han er en av de største favorittene i år.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Thomas Wærner er en av storfavorittene under årets Finnmarksløp. Han håper taktikken med å gi hundene langhvile før konkurrentene vil sørge for at han kan konkurrere om seieren.

Thomas Wærner

Thomas Wærner (44) tror han har gode muligheter for en gjentakelse av seieren han tok i 2013.

Foto: Knut-Sverre Horn

– En fordel å hvile i Tana

– Jeg hadde egentlig en annen kjøreplan i år. Jeg hadde tenkt til å kjøre helt fram til Kirkenes, men det innebar at det måtte være bra spor og greit vær. Nå måtte jeg fravike den for å tilpasse meg etter hundene, sier Wærner.

Flere av kjørende opplevde sterk vind og mye snø i natt.

– Tror du det er en fordel å ligge 16 timer her?

– Ja. Hundene kan komme for langt ned psykisk dersom de blir presset for hardt. Nå har de hatt en tøff tur hit – med løse spor og vind – da er det greit å muntre dem opp igjen, sier Wærner.

Flere av deltakerne i Finnmarksløpets lengste distanse har kommet frem til sjekkpunktet i Neiden, men det bekymrer ikke den erfarne hundekjøreren Wærner.

– Hehe, nei. Jeg synes det er veldig flott å se på de treige kjøretidene de har ned dit. To av dem som var på pallen i fjor ligger nå her og hviler. Jeg som vant i 2013 ligger også her, så jeg synes det er vi som tar de riktige avgjørelsene nå, sier Wærner med et stort smil.

Rex og Rocky
Foto: Knut-Sverre Horn, NRK

Har med seg to veteraner

Thomas Wærner har med seg to hunder som har vært med å vinne Finnmarksløpet før.

– Det er en kjempestor fordel for meg å ha med «Kelly» og «Kula». De fyller 8 år til sommeren, men oppfører seg som unghunder. De ser knallbra ut og jeg vet at de er stabile.

Wærner er heller ikke forsiktig med å si hva han ønsker ut av Europas lengste hundeløp.

– Alt ligger til rette for at jeg kan vinne dette løpet. Jeg er jo ikke her for å kjøre tur, ler Wærner.

– Jeg kommer til å kjøre så lenge jeg føler spannet kan være med å vinne. Det handler om å bruke minst mulig energi for hundene. Hundene skal ha det bra og derfor er den psykiske balansen veldig viktig for meg.

Lederhunden Kelly

Lederhunden Kelly er en av to huskyer som var med da Thomas Wærner vant Finnmarksløpet i 2013. Hun kjenner veien tilbake til Alta og vil sette fart i spannet, mener Wærner.

Foto: Knut-Sverre Horn, NRK