Runa Krempig
Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Dagen blir bedre når man våkner i telt

Da 50 000 personer sov ute i høst i forbindelse med Friluftslivets år, måtte en skuffet Runa Krempig (10) holde sykesengen. Men så snart formen ble bedre, slo hun opp telt i hagen. Der har hun sovet siden.

Hundene uler og gradestokken viser -15 kuldegrader når Inger Anundsen åpner verandadøren og stikker hodet ut i kulden.

– Runa, nå må du stå opp, roper hun ut i mørket.

I hagen bak huset står det et telt midt i snøen. Runa krabber ut av åpningen. Med hodelykta på og soveposen rundt skuldrene, tramper hun mot huset, varmen og frokosten.

Søsknene sitter allerede ved bordet. Mamma Inger smører matpakker. Det er en nokså vanlig morgen for familien kjent fra familieprogrammet «Villmarksbarna». Alle har for lengst mistet tellingen over hvor mange netter Runa har tilbrakt ute, men tror det nærmer seg 150.

De har en intern konkurranse gående om å sove flest netter i naturen. Runa leder suverent.

Men det startet med at hun sov inne, mens «alle andre» sov ute.

Frokost med villmarksbarna

Ida, Narve og Runa spiser frokost sammen med foreldrene før skolen. Eldstesøster overnatter hos ei venninne.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Mistet #nattinaturen

2015 er friluftslivets år og det er ti år siden forrige nasjonale satsing av dette slaget. Året skal gi økt bevissthet om friluftslivets positive effekter knyttet til folkehelse, samt øke bevisstheten om allemannsretten og de svært gode mulighetene som alle i Norge har til å utøve friluftsliv. Ett av arrangementene var #nattinaturen.

Lørdag 5. september sov «hele» Norge, eller i alle fall rundt 50 000 personer, ute i norske skoger, fjell og hager. Runa var syk og sov inne.

– Jeg var også syk da Ida og Guro var på tur med pappa på Svalbard i elleve dager. Så jeg lå skikkelig langt etter i konkurransen. Da bestemte jeg meg for å starte mitt eget prosjekt, sier Runa.

Hun hadde allerede testet hagetelting på våren, og det gav mersmak. Inspirert av Magnus Eliassen (den ene halvdel av bandet Sirkus Eliassen), som sover ute på verandaen hver natt, slo Runa opp teltet sitt i hagen atter en gang og flyttet ut sammen med 16 kosebamser. Der har de sovet nesten hver natt siden september. Runas påfunn har også vært omtalt i lokalavisa iFinnmark.

Pappa pleide også å være uteligger, jeg har arvet det fra ham.

Runa (10)
Runa Krempig og teltet i hagen

Runa Krempig (10) har sovet nærmere 150 dager ute i telt i år.

Foto: Ksenia Novikova / NRk

I deilig, frisk luft

– Kan det være lys?

Det er adventstid og Runa prøver å gjette seg til hvilken overraskelse som venter henne i dag, men den må vente til etter kveldsmat og tannpuss.

Tannpuss

Tenner må pusses, selv om man er et villmarksbarn som sover i telt.

Foto: Ksenia Novikova / nrk

Hun har tidligere fått lyslenke inne i teltet, men jo mere lys – jo mere hygge.

– Før pleide jeg å være litt mørkeredd. Det var en av grunnene til at jeg flyttet ut i teltet mitt, for jeg hadde ikke lyst til å være mørkeredd. Og det har gått kjempefint, forteller Runa.

Det er imidlertid viktig å ha det varmt og koselig inne i teltet, mener hun. God sovepose og reinsdyrskinn står for varmen, lys og bamser sørger for kosen. Det hender at familiekatten blir med ut i teltet, men han liker best å sove inne, i motsetning til Runa:

– Jeg liker å sove ute i frisk luft fordi jeg sover mye bedre da. Jeg pleier å hutre litt når jeg går ut av teltet, men man får en bedre start på dagen etter å ha sovet ute.

– Pappa pleide også å være uteligger, jeg har arvet det fra ham, sier Runa.

Ønskelisten

Runa og pappaen Lars studerer ønskelista hennes. Her finner man alt en jente kan ønske seg, blant annet: Kniv, blå fjellsko, parkas med skinnkrage og aketing.

Foto: Ksenia Novikova / nrk

Villmarksfamilien

Runa og familien hennes bor i Alta i Finnmark. De har lange tradisjoner for å nyte friluftslivet og siden høsten 2013 har man kunnet se eventyrene deres på tv-skjermen i programmet «Villmarksbarna» som filmes av faren i familien, Lars Krempig. Tidligere i år vant Villmarksbarna prisen Årets Villmarking 2015 og 7. januar er det premiere på tredje sesong.

Både mor og far synes det er koselig at Runa sover ute. De bytter på å komme og si god natt til henne i teltet.

– Jeg tror vi er litt mistenkt for at det her er tvang, men hun sover ute fullt og helt på eget initiativ. Det varmer friluftshjertene våre, sier Lars.

– Har barna alltid lyst til å komme seg ut i naturen?

– Nei, så rosenrødt er det ikke. Noen ganger må man være bestemt og si at planen er å dra på tur, og slik blir det. Det hender at de planlagte familieturene krasjer med håndball- og fotballaktiviteter, men da må man være litt kynisk og prioritere, mener Lars.

– Men som oftest vinner håndballen eller fotballen, påpeker Inger.

– Derfor må også vi vinne av og til, fastslår Lars.

Foreldrene

Mamma Inger Wallem Anundsen og Pappa Lars H. Krempig synes det er flott at Runa på eget initiativ har flyttet ut i telt.

Foto: Ksenia Novikova / nrk

5 tips for å oppdra naturentusiaster

Aktivitet i naturen er et unikt virkemiddel for å fremme folkehelse og fysisk aktivitet i befolkningen, står det på hjemmesidene til Norsk friluftsliv som arrangerer Friluftslivets år. Villmarksbarnas foreldre mener også at det er viktig å komme seg ut i naturen.

Nattaklem

Inger og Lars bytter på å gå ut i teltet for å si natta. I dag er det Lars sin tur til å gå ut i vinterkulda.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Her er deres tips for å indoktrinere barn med naturglede:

  • Kom deg ut. Det viktigste er å komme seg på tur og være ute.
  • Som forelder må du kunne stå med rak rygg og si det er planen, nå skal vi på tur og det blir koselig. Frisk luft kurerer surmuling. Når man først er ute, er alle stort sett glade.
  • Gjør det koselig. Vær raus med sjokoladen og ikke stress med noe. Kos må være i fokus. Som forelder må man tåle litt kaos på tur.
  • Ta ungene med i planleggingen av hvor man skal og hva man skal på turen, men ikke spør om man skal ut eller ikke.
  • Gode klær er viktig. De som er våte og kalde, eller altfor varme, synes sjeldent det er gøy på tur.
  • Noen ganger er det fint å la venner være med på turene. Det synes barna er motiverende.
  • Tenk som en turoperatør. Hva er det sesong for? På våren kan man reise til fuglefjell, på vinteren kan man isfiske. Guide ungene til noe spennende, gi dem oppgaver de kan mestre. Det er viktig at det skjer noe. Ta guide-rollen på alvor, barna er kunden og du skal servere dem gode opplevelser.
  • Kom deg ut. Det er det viktigste.
Nattaklem

Inger og Lars bytter på å gå ut i teltet for å si natta. I dag er det Lars sin tur til å gå ut i teltet.

Foto: Ksenia Novikova / nrk

Kosebamber i teltet

Jentebamser ligger på høyre side – guttebamser på venstre.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Man bør tenke litt som en turoperatør for å lage de beste naturopplevelsene for barna, men det aller viktigste er å komme seg ut.

Lars Krempig

Hotell «Sommerfugler i vinterland»

Det var lys som var overraskelsen i teltet. Mens Runa var på skolen, ble tregreinene over teltet hennes dekorert med julebelysning, og nå får hun gleden av å sparke bort snøen fra teltveggene under tusen julelys.

– Jeg kaller det for hotell «Sommerfugler i vinterland». Mamma foreslo hotell «1000 stjerner», men jeg synes mitt navn er bedre, sier Runa.

Snøen har lavet ned de siste dagene. Teltet ligner stadig mer på en snøhule, men inne er det lunt. Gulvet er dekket med liggeunderlag og reinskinn. Kosebamser sitter langs veggen, inndelt etter kjønn. I hjørnet ligger en bunke Donald Duck-blader.

Runa og bamse

Favorittbamsen er nesten like gammel som Runa. Den er selvsagt med i teltet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK
Belysning er viktig

Det er utrolig viktig å ha det koselig inne i teltet sitt, mener Runa. Dermed er hun glad for å ha fått flere lys av mamma.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Spiller du ikke dataspill?

– Jeg har nettopp fått ny mobil faktisk, og det hender jeg spiller spill, men ikke så mye. Nå har spillet mitt klikka da, sier Runa.

– Jippi! Det er fint, sier pappaen med en latter i bakgrunnen.

Runa har planer om å holde telthotellet sitt åpent til nyttårsaften. Etter nyttår flytter hun inn i varmen igjen, men ikke for godt. Selv om Friluftslivets år går mot slutten, skal Runa fortsette å nyte friluftslivet til det fulle.

– Jeg regner med å sove mye ute i 2016 også, slår hun fast.

Se alle episodene av Villmarksbarna i NRK TV.

LES OGSÅ:

> Barn vokser av å presses litt på tur

> Jakttvillingene har fått Facebook til å koke

> Slik lager du det perfekte bålet

> Solgte huset for å bo i telt