Barn på buss fra Neiden

De rundt 100 menneskene som har bodd på asylmottaket i Neiden fraktes nå videre til andre mottak i Nord-Norge. Her er en av de minste passasjerene på vei fra Neiden til en ny tilværelse i Vadsø.

Foto: Harry Johansen / NRK

Avskjeden de ikke ønsket

Asylmottaket i Neiden stenger nå dørene etter nesten seks måneder. Bygda vil ha asylmottaket tilbake igjen, men det ønsker ikke kommunen.

Kofferter og teipede plastsekker står parat i gangen på Neiden asylmottak, klare til å bæres til bussen som venter utenfor.

– I will miss you!

Ei jente slår ut med armene som om hun vil ta rundt hele bygget, men nøyer seg med en klem.

Heidi Olsen og Savda

Personalet på mottaket har blitt en slags surrogatfamilie for barna, forteller mottaksleder Heidi Olsen. Her sammen med Savda (3).

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Mottaksleder Heidi Olsen, de ansatte på mottaket, og beboerne, klemmer og gråter om hverandre.

– Har du tørket tårene?, spør en av Olsens kollegaer.

– Jeg har ikke engang begynt, svarer hun.

Tilbake til hotelldrift

Asylmottaket i Neiden åpnet i oktober i fjor. Asylstrømmen over Storskog økte dag for dag, og kapasiteten på mottaket i Fjellhallen i Kirkenes var i ferd med å sprenges.

Neiden hotell ble løsningen. Hotellet ligger 40 minutter fra Kirkenes, mellom Neiden-elva og veien til Finland. I ei bygd med rundt 250 innbyggere.

Dit kom nå busslaster med mennesker fra Damaskus, Aleppo, Afghanistan, Pakistan, Libanon, Palestina.

Neiden hotell

Neiden hotell har blitt brukt som asylmottak siden oktober i fjor. Siden 1. desember har rundt 100 mennesker, halvparten barn, bodd på hotellet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

I begynnelsen ble de sendt videre til mottak lenger sør. Men i slutten av november ble grensen stengt. Og de som kom sist, ble boende på mottaket. Siden 1. desember 2015 har nærmere 100 mennesker, rundt halvparten av dem barn, hatt hotellet som sitt hjem.

Men UDI har nå bestemt at alle akuttmottak skal stenges, inkludert Neiden.

Nå skal hotellet gå tilbake til å ta imot turister, en og annen laksefisker, kanskje bobilturister på vei østover langs de snirklete finnmarksveiene. For beboerne venter nå nye mottak andre steder i Nord-Norge.

Men håpet til flere i bygda er at mottaket skal gjenoppstå.

Asylsøkere på grensen ved Storskog

Asylsøkerne som har bodd i Neiden krysset grensen fra Russland til Norge over Storskog i høst.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Vil ikke bli hyttebygd

– En ting er jo at det er mange fine mennesker i verden, men det skaper jo også arbeidsplasser i bygda.

Trude Mikkola står i matsalen. Der er det bare noen få familier som sitter igjen rundt bordene som tidligere har vært smekkfulle av folk. Selv er hun en av de som har jobbet på mottaket de siste månedene.

Da det ble kjent at mottaket skulle stenges, arrangerte velforeningen i Neiden et hastemøte for å diskutere muligheten for et permanent asylmottak med politikerne.

– Jeg ser jo det positive for bygda med arbeidsplasser, muligheter for nærbutikk som det har vært snakk om, og en skole i vekst igjen, sier Mikkola.

– Istedet for at det om kanskje fem år bare skal sitte pensjonister igjen i bygda og at det har blitt en hyttebygd slik som mange andre småplasser har blitt rundt omkring.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har lyst ut 10.000 mottaksplasser på anbud rundt om i landet. Rundt 1.600 av disse er i Nord-Norge.

Nord-Norsk Mottakssenter AS håper, ifølge avisa Finnmarken, å kunne få tilslag på tre ordinære asylmottak i Sør-Varanger kommune, deriblant Neiden.

– Det har vært ganske uproblematisk å drive mottak i Neiden. Skolen er rett ved siden av, for eksempel. Vi har fått samlet en helt unik kompetanse her, sier Olsen.

– Vi tror at det vil være en veldig god plass å drive et ordinært mottak.

Internasjonal kveld i Neiden

Tidlig i mars organiserte mottaket en internasjonal kveld for asylsøkere og folk fra bygda.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Noen har lengtet bort

Men helt uproblematisk har det selvsagt ikke vært å skulle flytte 100 mennesker til en bitteliten bygd på grensen mot Finland.

I starten var det problemer med tilgangen på mat, og da NRK var på besøk tidligere i vinter, møtte vi enkelte som var frustrerte over mangelen på ting å ta seg til i bygda. For mens barna har fått begynne på skole, så har noen av de voksne savnet undervisning og å få komme i gang med aktiviteter. For dem har Neiden vært et ingenmannsland.

– Noen er jo veldig glade for å komme videre nå og har lengtet bort, sier Olsen.

Så hvorfor mener Nord-Norsk Mottakssenter og Olsen at dette er et fornuftig sted å ha et permanent mottak?

– Det er klart det er stille i Neiden hvis du kommer fra Damaskus. Det er stille i Neiden hvis du kommer fra Oslo også. Og det er en omstilling for mange, sier Olsen.

– Men de som sleit mest til å begynne med, de sa det at når de fikk roet ned, når de fikk en indre ro, så ble det fantastisk å være i Neiden.

Nina og Firouz leker på skolegården i Neiden

Barna fra asylmottaket har gått på skole i Neiden. Når mottaket stenges synker elevtallet fra 35 til 5 igjen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Kommunen må ha beredskap i tilfelle en ny asylkrise

Det er heller ikke alle som er like sikre på at et ordinært mottak i Neiden er en god idé.

Sør-Varanger kommune, som vil måtte tilby helsetjenester og undervisning til de som bor på mottaket, ønsker ikke permanente asylmottak i kommunen.

– Vi er vel ikke udelt positive til det, sier varaordfører Lena Bergeng.

– Vi ser ikke at kommunen har kapasitet til å påta seg den oppgaven.

Sør-Varanger skal istedet fokusere på å ha transittberedskap, forklarer hun.

– Vi er en transittkommune, og hvis denne situasjonen skal oppstå igjen, så må vi være i beredskap til å ta den støyten en gang til. Alle beredskapsplanene våre er basert på at vi er en transittkommune.

30 år med skrekkscenarioer

Selv om politiet nå mener at en ny asylstrøm fra Russland er usannsynlig, så vil kommunen heller satse på bosetting av flyktninger enn asylmottak.

– Vi er en stor bosettingskommune, og skal i løpet av 2015 og 2016 bosette 160 mennesker, sier Bergeng.

Men innvendingene fra kommunen stopper ikke anbudsprosessen.

– Vi leverer nå inn dette anbudet, så håper vi at kommunen kommer mer på banen etter hvert og at vi får til et godt samarbeid. Vi synes jo vi har samarbeidet godt i den perioden som har vært, sier Olsen.

Avskjed i Neiden

Det kjennes ganske tomt nå, sier Trude Mikkola, en av de ansatte på mottaket. Her sammen med en av beboerne som skal reise videre til Vadsø.

Foto: Harry Johansen / NRK

– Vi sees!

Men mens anbud skrives, sendes og vurderes, så går Neiden mottak tilbake til å bli et hotell. Neste uke skal mottaket stå tomt.

Flesteparten av beboerne dro torsdag morgen fra Kirkenes flyplass. På formiddagen går en buss med tre familier som skal til mottaket i Vadsø.

– Mohammed, kan du si «vi sees»? Olsen spør en liten gutt som springer i skytteltrafikk mellom matsalen og bussen. Han smiler «ja», og springer ut for å klatre inn i bagasjerommet som nå begynner å fylles opp og så inn i bussen der han sikrer seg det forreste setet.

Mohammed sjekker bagasjen før avreise

En av de minste beboerne på mottaket sjekker bagasjen før avreise til Vadsø.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

De ansatte på mottaket har fungert som en slags ekstra utvidet familie for mange av barna som bor her, forteller Olsen. De har vært tanter, onkler og besteforeldre for de som er langt unna storfamilien sin.

Aldersspredringen på mottaket har vært stor. Fra den eldste på 77 år, til den yngste på bare 11 dager.

– Det går ikke lang tid mellom hver gang vi har en liten en på fanget her, sier Olsen og løfter opp ei lita jente på 3 år.

Avskjed

Kofferter og poser bæres ut, og lange klemmer gis og mottas.

En mann gråter idet han holder rundt en av de ansatte. Løfter om å komme på besøk på mottaket i Vadsø gis.

Til slutt er alle stablet inn i bussen.

- Vi vil takke Neiden. Vi elsker Neiden. Jeg vil savne alle de som bor her, sier en av de som nå reiser.

Og så kjører bussen.

Hva som blir det endelige utfallet for et permanent asylmottak eller ikke, avgjør UDI når anbudsrunden er over.

Akebrett utenfor Neiden asylmottak

Akebrettene ligger igjen utenfor Neiden asylmottak. Neste uke skal asylmottaket stenges.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK