småbarnsvømming og livredningskurs
Foto: Ksenia Novikova / NRK

Her lærer 4-åringene å redde liv

– Det er aldri for tidlig. Unger klarer mye mer enn man tror, sier trebarnspappa Bård Anders.

På Alta Helsebad er et drøyt dusin foreldre i vannet med hver sine smårollinger. Ungene er fra fire til seks år gamle, og bassengturen er stort sett en frydefull lek. Men litt alvor er det også plass til.

Denne dagen har de leksjon i livredning.

– Jeg var på kanten og hoppa ned og svømte og redda den, sier seks år gamle Lisa stolt. Livredningsdukka er uten armer og bein. Likevel er den er tung. Ungene er sjanseløse hvis de prøver å løfte den opp på land. Men i vannet er det Arkimedes' lov som gjelder; oppdriften gjør at en veltrent unge i alle fall kan dra den opp til overflaten.

For veltrente er de. Lisa kan både krål, butterfly og bryst. Tidligere undersøkelser har vist at bare halvparten av Norges tiåringer kan svømme 200 meter, og skolens svømmeundervisning har ofte fått kritikk. Men foreldrene i Alta betaler av egen lomme. Mange av barna har allerede svømt i årevis.

småbarnsvømming i basseng

Mange av foreldrene på kurset fikk aldri lære å bli trygge i vannet da de selv var små. – Jeg ser hvor stolte de blir over hva ungene klarer, sier instruktør Cecilie Daniloff.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– De kan mer enn vi tror

– Vi begynte da eldstemann var åtte uker gammel, sier Bård Anders Hagen, pappa til tre av guttene i bassenget.

– Da var det bare å dukke dem under for at de skulle opprettholde refleksen de har som baby, at de skal lukke svelget og ikke puste inn vann. Så har vi bygget videre fra det. De har dukket lenger under vann, tatt sine første svømmetak, lært å hvile i vannet ved å flyte på ryggen. Gjennom disse årene har vi utviklet det med nye øvelser hele tida, til å svømme krål. Og nå livredning.

Barna lærer å kaste ut redningsline til svømmere i trøbbel, hente opp en dukke fra bunnen og bruke munn-mot-munn-metoden.

– Om det er i vann, på ski eller i annen idrett, ungene får til mye mer enn man skulle tro. Det er bare å gi dem de utfordringene som passer og som de føler de klarer selv, så ordner det seg som regel, sier Hagen.

Rundt i bassenget er det tydelig at konsentrasjonen av og til glipper litt for noen ungene, men det plager ingen.

– Vi har vært på veldig mange kurs, så mange øvelser er repetisjon. Da har de kanskje lyst til å tulle og herje litt i stedet for å følge med. Repetisjon og terping på disse øvelsene hjelper jo på i lengden.

Familiesvømming på Alta helsebad

Bård Anders Hagen og kona Liv Karin Søvik Johnsen har latt Oleander (6), Kornelian (3) og Martinus (5) bli trygge i vannet siden de var babyer. – Man blir jo aldri lei av å bade, sier Hagen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Bonus for voksne

Instruktør Cecilie Daniloff har 20 år bak seg som leder for babysvømming. Men foreldrene i Alta ville ha tilbud for de litt større ungene også, og de siste fem årene har hun hatt faste timer for dem i varmebassenget. Ikke bare for ungene, forresten:

– Mange voksne kommer hit med litt angst selv for å være i vannet. De blir også tryggere ved å være her med ungene sine. Jeg ser hvor stolte de blir over hva ungene klarer.

– Hva gjør du som gjør at de føler seg trygge?

– Jeg er positiv, og jeg sier at vi må ta det der ungene er. Det er ikke noen vits i å sette seg store mål. Vi må gjøre ungene trygge. Det er så mye som kommer når ungene er trygge, sier Daniloff.

Mange av de små imponerer under livredningen, men det er tross alt bare ment som en start.

– Det er ikke slik at de skal lære seg å gjøre alt perfekt, men det å få kjennskap til livredning tror jeg vil være til veldig stor hjelp hvis de en dag skulle komme ut for det. Vi begynner med å dykke etter ringer på bunnen. Her har vi forskjellig dybde i vannet, slik at vi går ut fra ungenes ferdigheter. Vi begynner med å holde ringen ut fra kroppen, slik at de kanskje bare må gå under med haka og «redde» den.

Henrik (4 år) henter opp dukke fra halvannenmeters dyp i bassenget under en livredningsøvelse.

Henrik er fire og et halvt år, men dykker ned for å hente opp den tunge livredningsdukka. (Video: Haakon Emblemsvåg)

førstehjelp på Alta helsebad

Noen av smårollingene vil heller leke med dukkene enn å redde dem, men noen følger i alle fall med når instruktør Cecilie Daniloff viser brystkompresjon.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Førstehjelp

småbarnsvømming

Cecilie Daniloff har drevet med babysvømming i 20 år, og de siste fem har hun hatt et tilbud for barnehagebarna også.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det er flere som mener at barn kan lære å hjelpe. I disse dager ruller Røde Kors ut et nytt opplegg til landets barnehager, som får 3500 eksemplarer av dukken Henry. Han er ulykkesfugl som pådrar seg brannsår og kutt i fingeren og setter matbiter på tvers i halsen. I verste fall blir han bevisstløs.

– Det meste av dette er uhell som vi tror barn fra tre til seks år kan relatere seg til, sier Ragnhild Stadheim, prosjektkoordinator i Rogaland Røde Kors.

– Opplegget er basert på en enkel modell i tre trinn. Barna skal først lære å spørre hva som har skjedd, før de varsler de en voksen. Det tredje er å hjelpe, sier Stadheim.

– Barn som er fem-seks år gamle forstår godt det å legge i sideleie eller ringe 113, men for de yngste handler det mest om å vise omsorg og trøste, eller gi en enkel behandling som å sette på et plaster.

Stadheim sier at det viktigste er å gjøre barna mindre redde for hva som kan skje, og lære dem om konseptet førstehjelp.

– Hensikten er ikke å fokusere på alt som kan gå galt, men heller lære om det lille man kan gjøre for å hjelpe til.

svømming og livredningskurs på Alta helsebad

Munn-mot-munn-metoden krever lungekraft. Fireåringene har nok noen års øvelse før de behersker kunsten.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Må lære å passe seg

Men er det en risiko ved å lære barna å hjelpe? Kan de bli overmodige i en nødssituasjon, og i verste fall sette seg selv i fare?

– Det er veldig mye diskusjon rundt dette internasjonalt, sier Claire Ann P. Alfonso, president i Norges Livredningsselskap.

– Vi anbefaler at man ikke lærer små barn livredning, men bare å varsle voksne og ringe 113. Barn i 6–8-årsalderen bør lære om forlenget arm: Å bruke en grein, et tau eller en livbøye, sier Alfonso.

Hun er opptatt av trygghet i vann og berømmer alle som lærer det bort.

– Det er veldig fint at barn får erfaring i å dykke til bunnen og hente opp ting, men det skal barn på fire til seks år ikke gjøre i en nødssituasjon.

Livredningsselskapet var med på en sjøvettkampanje rundt Sørlandskysten sist sommer, og oppdaget noe ganske skremmende: Ungene er ivrige etter å hoppe ut i vannet, selv om det er iskaldt, for å hjelpe den som drukner.

– Våre instruktører hadde samtaler med over 1000 barn, og dette gikk igjen. Barna sier nærmest instinktivt at de vil hoppe uti for å hjelpe. Men det er ikke det første du skal gjøre. Vi lære dem å tenke på sin egen sikkerhet og bruke line og livbøye, sier Alfonso.

Alfonso har ikke sett opplegget i Alta, og kommenterer ikke det spesielt, men instruktør Cecilie Daniloff sier at hun alltid har lagt vekt på å lære barna å passe på seg selv.

Må be om lov

– Ungene har lært at de ikke får gå ut i vannet før foreldrene eller noen voksne har gitt dem lov. Og vi skal jo aldri etterlate ungene alene ved vann. Det er jeg veldig nøye på å si til de voksne: Uansett hvor flinke ungene deres er blitt, vi må være 100 prosent på vakt for dem, sier Daniloff.

– Jeg tror likevel vi forbereder dem på at ting kan skje. De skal først og fremst rope etter hjelp, men treningen er en begynnelse. De får kjenne at dukken er kjempetung, og at det er farlig. Jeg håper de aldri får bruk for det, men det er kjempeviktig å øve på det.

småbarnsvømming og livredningskurs

I bassenget lærer barna motorikk og sosiale ferdigheter, og får en trygghet som er verdifull på land også, sier Cecilie Daniloff. Her med datteren Lisa (6).

Foto: Ksenia Novikova / nrk

Trygg i vann

Livredning er uansett ikke det store målet med barnas bassengtrening.

– Det er så mye som kommer ut av svømming, sier Cecilie Daniloff. Hun merket rask framgang hos eldstegutten, som var to år gammel da moren tok instruktørkurs og for alvor utfordret ham i vannet.

– Han ble så mye tryggere på land også! Det sosiale, motorikken, det å kunne mestre vann, det tror jeg har mye å si for alle.

For Daniloff har svømmegleden gått i arv.

– Mamma begynte å ta meg med da jeg var liten. Det var en stor glede for meg. Svømming er en livsstil, sier hun.

– Det hender jeg kommer hit og er kjempesliten ette en lang dag på jobb, men går herfra med et stort smil. Jeg er veldig rørt over det de mestrer. Når jeg tenker på det får jeg tårer i øynene. Det er helt utrolig hva vi kan lære ungene våre. Og jeg ser at det setter store følelser i sving hos foreldrene også.

Barn lærer livredning

Livredningsdukka er tung, men ungene får den opp i alle fall opp til overflaten.

Foto: Ksenia Novikova / NRK
Lotte

Lotte var dreven allerede som femåring. Å hente opp livredningsdukka går som en lek for unger som nærmest har vokst opp i vannet.

Foto: Haakon Emblemsvåg