Reinbukkelvhytta
Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Rekordstor innsats for hyttene i påskefjellet

I påska rømmer mange nordmenn til fjells, så langt fra moderne hjelpemidler og luksus som overhodet mulig. Takket være rekordhøy innsats fra de frivillige hos Den Norske Turistforening (DNT) står det hytter og ferdige løyper klare for påsketuristene over hele landet,

Langt ute på Finnmarksvidda, med hvitt så langt øyet kan se og uten en eneste busk på flere kilometers omkrets, ligger Reinbukkelvhytta. Den er en av DNTs mange hytter, som det siste året har blitt oppgradert på frivillig basis. Hytta har blant annet fått nytt tak innvendig og nytt panel på utsiden. Oppgraderingen er gjort av et knippe frivillige.

Restaurering av Reinbukkelvhytta

Her blir Reinbukkelvhytta restaurert. Bildet er fra sommeren 2015.

Foto: Alta og omegn turlag

I disse dager strømmer det på med folk som kan glede seg over jobben som er gjort. Flere hundre tar turen til hytta hvert år.

4300 kilometer skiløype står klart

Vilde Flermoen Paulsen sitter i solveggen på hytta sammen med Antti Kallunki og Martin Løkke, og selvsagt en pakke Kvikk Lunsj. De sier at det er fint å ha et tilbud om man bare ønsker seg en dagstur i finværet.

– Jeg er ikke frivillig selv, men jeg er setter stor pris på det, det er fint å komme opp hit. Man har en plass å gå, man kan sitte her litt, drikke kaffe og spise Kvikk Lunsj, og så gå ned igjen, sier Antti Kallunki.

Vilde Antti Martin

Vilde, Antti, og Martin koser seg med matpakke og kakao i solsteiken.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

I en pressemelding skriver DNT at deres frivillige la ned 601.071 dugnadstimer på jobb i fjor, noe som tilsvarer 343 årsverk. Det er en økning på 40.000 timer fra året før.

De frivillige har stått på i flere uker for å gjøre de rundt 500 hyttene til DNT klare for påskerushet. Oppkjøring og kvisting av totalt 4300 kilometer med skiløyper, administrasjon, påfylling av ved, måking av tak, og betjening for de hyttene som har det tilbudet, er blant oppgavene til de frivillige.

Vidda

Du kan gå 430 mil langs DNTs skiløyper uten å gå samme strekning to ganger.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

– Bare skispor og blå himmel

Reinbukkelvhytta, som er eid av Alta og Omegn Turlag, en undergruppe av DNT, er av den enkle sorten. Det eneste serveringstilbudet er en boks med pulverkaffe som står på bordet.

Vidda

Hvitt og blått så langt øyet kan se. Løypa er merket opp med pinner med refleks, slik at man også skal finne frem når været er dårlig.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Likevel strømmer det på med folk i den nyrestaurerte hytta, og de er tilsynelatende godt forberedt på hva de kommer til. Nistepakken nytes enten i solveggen, eller inne i den lille hytta, hvor det fyres godt i peisen.

Rundt 10 personer varmer seg inne, blant dem Einar Aleksandersen og May Bente Iversen. De har besøkt Reinbukkelvhytta i mange år, og beskriver det som et fint alternativ for dem som ikke har hytte selv.

– Det som er spesielt med naturen her er at det er helt hvitt, du ser omtrent ikke en flekk, kanskje en sten her og der, så langt øyet rekker, bare skisporet og blå himmel. Det er et fantastisk skue for øyet, og helt gratis, det koster bare diesel fra Alta og hit, sier Aleksandersen.

Einar Aleksandersen May Bente Isaksen

Einar Aleksandersen og May Bente Isaksen har besøkt hytta i flere år. De har ikke hytte selv, om setter stor pris på at noen tilrettelegger for dem.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

– Folk ser verdien av å delta

– Hva skal til for at dere skal få påskefølelsen?

– Ski! sier Isaksen.

– Godt vær, og at det er lagt litt til rette. Ellers er det lett for at man blir sittende hjemme. All ære for dem som gidder og står på for oss og fellesskapet, sier Aleksandersen.

Ofte når folk jobber frivillig er det enkelte goder, i form av konsertbilletter eller annet som man vanligvis må betale for, som gis i en slags "lønn". Tilbudet til turistforeningen er gratis for alle, så hva det er som driver de frivillige er kanskje ikke like opplagt.

– Hvorfor tror dere folk vil jobbe frivillig for DNT?

– Jeg tror nok at trenden har endret seg mer i retning av at folk ser verdien av å aktivt være med å delta i den fantastiske naturen vi har i Norge. Naturen er jo ikke mindre fantastisk uansett hvor turistforeningen har etablert hytter. Jeg kan godt forstå at det er stor interesse, sier Einar Aleksandersen.

Reinbukkelvhytta

Reinbukkelvhytta ligger i Alta kommune langs den gamle postruta mellom Alta og Karasjok. Hytta ble ferdig restaurert i august 2015.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

– Et engasjement for å få flere ut på tur

I Alta sentrum sitter lederen av Alta og Omegn Turlag på kontoret. Katrine Fugelli Simonsen har bare en dag igjen på jobb før hun selv spenner på seg ski og legger ut på påsketur.

Hva er det som gjør at hun og så mange andre legger ned hundretalls frivillige timer i året slik at nordmenn kan dra på tur?

– Jeg tror det handler om at man ønsker å være med på å bidra til at flere skal kunne benytte seg av den fine naturen vi har rett utenfor stuedøra, eller et stykke lenger unna. Det er nok knyttet opp mot et engasjement rundt å få flere ut på tur, sier hun.

Katrine Fugelli Simonsen

Katrine Fugelli Simonsen har tatt på seg vervet som leder i Alta og Omeng Turlag. Hun tror entusiasmen er stor for å få flere med på tur.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Ønsker flere frivillige

I Finnmark har de ikke opplevd at folk står i kø for å bli frivillige, slik enkelte medlemsforeninger i DNT har rapportert om, men de har svært mange som legger ned masse arbeid for foreningen.

– Men vi har alltid behov for flere, det er mange oppgaver å ta tak i. Har vi flere folk som vil bidra, så har vi også mulighet til å ta tak i flere oppgaver og gjøre mer for friluftslivet i Alta og omegn, sier hun.

Ingen lønn eller gratisbilletter, men mange gode turopplevelser og godt samhold kan hun love dem som melder seg.

– Med jobben får man veldig mye fine turopplevelser selv, for om du er ute og merker løyper, så er du jo likevel på tur. Du har bare med deg et spann med rødmaling og en pensel i tillegg. Vi har også et meget godt samhold oss imellom, og så er det ikke minst alle de hyggelige folkene du treffer ute på tur. Turfolk er hyggelige folk, smiler hun.

Solveggen

I solveggen merker man ikke minusgradene, og med litt Kvikk Lunsj er påskestemningen komplett.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK